Selery zwyczajne, seler

Selery zwyczajne, seler (Apium graveolens)

© Uros Petrovic – stock.adobe.com

Seler, selery zwyczajne (Apium graveolens) to dwuletnia roślina uprawna, warzywo z rodziny baldaszkowatych. Uprawia się odmiany korzeniowe i naciowe. W Polsce uprawia się głównie seler korzeniowy.

Wybrane odmiany:

 

Występowanie i środowisko PL - obcy

Seler występuje w Europie, północnej części Afryki i w Azji Mniejszej, ale jest uprawiany w wielu rejonach świata. Preferuje wilgotne podłoże, żyzne i przepuszczalne, o obojętnym odczynie.

Tryb życia i zachowanie

Kwitnie w okresie od lipca do września. Seler jest odporny na mróz.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 30-100 cm.

Łodyga jest wzniesiona.

Liście są 3-sieczne, pierzastodzielne, z połyskiem.

Kwiaty są drobne, żółtawe, zielonobiałe.

Korzeń bulwiasty, spichrzowy, białawy.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Seler zawiera fumarokumarynę, przez co po spożyciu dużej ilości selera skóra ludzka jest bardziej wrażliwa na promieniowanie słoneczne.

Zbiory i zastosowanie

Seler stosuje się w dolegliwościach żołądka, wątroby, a także w leczeniu miażdżycy. Jest stosowany także jako środek napotny, moczopędny i odkażający drogi moczowe. Był uważany nawet za afrodyzjak.

Jako warzywo jest dodatkiem do zup, sałatek, zapiekanek i innych potraw. Może być spożywany na surowo, zarówno nać jak i korzeń.

Seler zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, PP, E, kwas foliowy, beta-karoten, a przede wszystkim fosfor (najwięcej ze wszystkich warzyw korzeniowych). Ponadto zawiera potas i cynk.

Pielęgnacja

Najczęściej seler uprawia się z rozsady wysiewanej pod koniec lutego lub na początku marca.

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Kwitną selery zwyczajne.
uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
ZmianowanieZalecana przerwa 2 lat w uprawie po roślinach baldaszkowatych.
Czas uprawyJeden rok.
NawożenieWymaga intensywnego nawożenia. Ma wysokie wymagania wobec potasu, bor.
RozsadaTak.
Wysiew do gruntuTak.
RozmnażanieSeler korzeniowy i seler naciowy z rozsady, seler liściowy przez wysiew do gruntu.
Choroby i szkodnikiSeptorioza.

Pokrewne gatunki roślin



Przepisy kucharskie



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001

© medianauka.pl, 2020-01-26, GAT-5649
Data aktualizacji artykułu: 2020-04-22




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.