Selery zwyczajne, seler

Seler, selery zwyczajne (Apium graveolens) to dwuletnia roślina uprawna, warzywo z rodziny baldaszkowatych. Uprawia się odmiany korzeniowe i naciowe. W Polsce uprawia się głównie seler korzeniowy.

Wybrane odmiany:

 

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Selery zwyczajne, seler (Apium graveolens)

© Uros Petrovic – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL - obcy

Seler występuje w Europie, północnej części Afryki i w Azji Mniejszej, ale jest uprawiany w wielu rejonach świata. Preferuje wilgotne podłoże, żyzne i przepuszczalne, o obojętnym odczynie.

Kwitnie w okresie od lipca do września. Seler jest odporny na mróz.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 30-100 cm.

Łodyga jest wzniesiona.

Liście są 3-sieczne, pierzastodzielne, z połyskiem.

Kwiaty są drobne, żółtawe, zielonobiałe.

Korzeń bulwiasty, spichrzowy, białawy.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Seler zawiera fumarokumarynę, przez co po spożyciu dużej ilości selera skóra ludzka jest bardziej wrażliwa na promieniowanie słoneczne.

Przepisy kucharskie


Zbiory i zastosowanie

Seler stosuje się w dolegliwościach żołądka, wątroby, a także w leczeniu miażdżycy. Jest stosowany także jako środek napotny, moczopędny i odkażający drogi moczowe. Był uważany nawet za afrodyzjak.

Jako warzywo jest dodatkiem do zup, sałatek, zapiekanek i innych potraw. Może być spożywany na surowo, zarówno nać jak i korzeń.

Seler zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, PP, E, kwas foliowy, beta-karoten, a przede wszystkim fosfor (najwięcej ze wszystkich warzyw korzeniowych). Ponadto zawiera potas i cynk.

Pielęgnacja

Najczęściej seler uprawia się z rozsady wysiewanej pod koniec lutego lub na początku marca.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Kwitną selery zwyczajne.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiatzielony kwiatżółty kwiat
Grupa

roślina zielna dwuletnia
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
ZmianowanieZalecana przerwa 2 lat w uprawie po roślinach baldaszkowatych.
Czas uprawyJeden rok.
NawożenieWymaga intensywnego nawożenia. Ma wysokie wymagania wobec potasu, bor.
RozsadaTak.
Wysiew do gruntuTak.
RozmnażanieSeler korzeniowy i seler naciowy z rozsady, seler liściowy przez wysiew do gruntu.
Choroby i szkodnikiSeptorioza.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001

© medianauka.pl, 2020-01-26, GAT-5649
Data aktualizacji artykułu: 2020-04-22




©® Media Nauka 2008-2023 r.