Logo Media Nauka

Facebook

Selery zwyczajne, seler (Apium graveolens)
© Uros Petrovic - stock.adobe.com

Selery zwyczajne, seler

Seler, selery zwyczajne (Apium graveolens) to dwuletnia roślina uprawna, warzywo z rodziny baldaszkowatych. Uprawia się odmiany korzeniowe i naciowe. W Polsce uprawia się głównie seler korzeniowy.

Wybrane odmiany:

  • 'Prinz', 'Talar', 'Ilona', 'Denar', 'Makar', 'Brilliant', 'Albin' - odmiany korzeniowe.
  • 'Golden Detroit', 'Helios', 'Golden Self Blanching' - odmiany naciowe żółtoogonkowe.
  • 'Pascal', 'Zefir', 'Tandercrisp' - odmiany naciowe zielonoogonkowe.
  • 'Aromatischer', 'Wiener Markt' - odmiany liściowe.

 

Występowanie i środowisko PL - obcy

Seler występuje w Europie, północnej części Afryki i w Azji Mniejszej, ale jest uprawiany w wielu rejonach świata. Preferuje wilgotne podłoże, żyzne i przepuszczalne, o obojętnym odczynie.

Kwitnie w okresie od lipca do września. Seler jest odporny na mróz.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 30-100 cm.

Łodyga jest wzniesiona.

Liście są 3-sieczne, pierzastodzielne, z połyskiem.

Kwiaty są drobne, żółtawe, zielonobiałe.

Korzeń bulwiasty, spichrzowy, białawy.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Seler zawiera fumarokumarynę, przez co po spożyciu dużej ilości selera skóra ludzka jest bardziej wrażliwa na promieniowanie słoneczne.

Zdjęcia - galeria

Zbiory i zastosowanie

Seler stosuje się w dolegliwościach żołądka, wątroby, a także w leczeniu miażdżycy. Jest stosowany także jako środek napotny, moczopędny i odkażający drogi moczowe. Był uważany nawet za afrodyzjak.

Jako warzywo jest dodatkiem do zup, sałatek, zapiekanek i innych potraw. Może być spożywany na surowo, zarówno nać jak i korzeń.

Seler zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, PP, E, kwas foliowy, beta-karoten, a przede wszystkim fosfor (najwięcej ze wszystkich warzyw korzeniowych). Ponadto zawiera potas i cynk.

Pielęgnacja

Najczęściej seler uprawia się z rozsady wysiewanej pod koniec lutego lub na początku marca.


© medianauka.pl, 2020-01-26, GAT-5649
Data aktualizacji artykułu: 2020-04-22




Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Kwitną selery zwyczajne.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiatzielony kwiatżółty kwiat
Grupa

roślina zielna dwuletnia
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
ZmianowanieZalecana przerwa 2 lat w uprawie po roślinach baldaszkowatych.
Czas uprawyJeden rok.
NawożenieWymaga intensywnego nawożenia. Ma wysokie wymagania wobec potasu, bor.
RozsadaTak.
Wysiew do gruntuTak.
RozmnażanieSeler korzeniowy i seler naciowy z rozsady, seler liściowy przez wysiew do gruntu.
Choroby i szkodnikiSeptorioza.

Pokrewne gatunki roślin

ikonaBiedrzeniec anyż, anyż
Pimpinella anisum
ikonaMikołajek nadmorski
Eryngium maritimum
ikonaBarszcz zwyczajny
Heracleum sphondylium
ikonaKoper ogrodowy
Anethum graveolens
ikonaPasternak zwyczajny
Pastinaca sativa
ikonaTrybula leśna
Anthriscus sylvestris
ikonaMarchew zwyczajna
Daucus carota
ikonaPietruszka zwyczajna
Petroselinum crispum
ikonaWszewłoga górska
Meum athamanticum
ikonaMikołajek polny
Eryngium campestre
ikonaMikołajek olbrzymi
Eryngium giganteum
ikonaPrzewiercień długolistny
Bupleurum longifolium
ikonaPrzewiercień okrągłolistny
Bupleurum rotundifolium
Baldaszkowate
Baldaszkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Lucjan Rutkowski - Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej., ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie - Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
  • Agnieszka Gawłowska - 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Wolfgang Kawollek - Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.