Kolendra siewna

Kolendra siewna (Coriandrum sativum) to gatunek jednorocznej rośliny z rodziny kapustowatych o leczniczych właściwościach, silnie aromatyczna roślina. To znane zioło i roślina przyprawowa, czasem chwast. W uprawach spotyka się wiele odmian.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Kolendra siewna (Coriandrum sativum)

© cobia – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL - obcy

W Polsce kolendra jest uprawiana, zawlekana i dziczejąca. Roślina ta jest uprawiana prawie na całym świecie (Europa, Azja, Ameryka Północna, Afryka). Lubi podłoże zasobne w próchnicę, piaszczysto-gliniaste.

Kwitnie w okresie od maja do sierpnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 30-80 cm.

Łodyga jest wzniesiona, rozgałęziona, nieowłosiona, żeberkowana.

Liście mają różny kształt. Odziomkowe są złożone z trzech łatek, osadzone na długich ogonkach. Liście łodygowe dolne są pojedynczo pierzaste, wyżej 2-3-krotnie pierzaste. Odcinki są równowąskie. Ulistnienie skrętoległe.

Kwiaty są drobne, w kolorze jasnego różu lub białym, zebrane w baldach złożony.

Owoc stanowi kulista rozłupnia o średnicy2-5 mm. Ma słodko-gorzki smak.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Świeża kolendra pachnie pluskwami.

Kolendrę uprawiano już w XVII wieku p.n.e. Jest o niej nawet wzmianka w Biblii.


Zbiory i zastosowanie

Kolendra ma zastosowanie w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego oraz przy trudno gojących się ranach.

Owoce zawierają 1,5% olejku eterycznego, olej, sterydy, sterole, niewielkie ilości alkaloidów.

Kolendra to także znana przyprawa kuchni indyjskiej. W tym przypadku wykorzystuje się całe rozłupki kolendry. Kolendrą przyprawia się ryby, warzywa, drób i inne mięsa. Stosuje się ją w wędliniarstwie, piekarnictwie.

Przyprawa ta wchodzi w skład curry.

Młode pędy kolendry wchodzą w skład przyprawy kinza, którą aromatyzuje się alkohole.

Przyprawą są też świeże liście kolendry w wielu tradycyjnych kuchniach świata.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Kwitnie kolendra siewna.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiatróżowy kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

zioła
rośliny uprawne
chwasty
roślina lecznicza
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Praca zbiorowa – 500 przypraw i ziół leczniczych, 978-83-7845-996-5, SBM 2015

© medianauka.pl, 2020-02-08, GAT-5621




©® Media Nauka 2008-2023 r.