Kolendra siewna
Kolendra siewna (Coriandrum sativum) to gatunek jednorocznej rośliny z rodziny kapustowatych o leczniczych właściwościach, silnie aromatyczna roślina. To znane zioło i roślina przyprawowa, czasem chwast. W uprawach spotyka się wiele odmian.
Zdjęcia – galeria
W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.
© cobia – stock.adobe.com
Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.
Występowanie i środowisko PL - obcy
W Polsce kolendra jest uprawiana, zawlekana i dziczejąca. Roślina ta jest uprawiana prawie na całym świecie (Europa, Azja, Ameryka Północna, Afryka). Lubi podłoże zasobne w próchnicę, piaszczysto-gliniaste.
Kwitnie w okresie od maja do sierpnia.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 30-80 cm.
Łodyga jest wzniesiona, rozgałęziona, nieowłosiona, żeberkowana.
Liście mają różny kształt. Odziomkowe są złożone z trzech łatek, osadzone na długich ogonkach. Liście łodygowe dolne są pojedynczo pierzaste, wyżej 2-3-krotnie pierzaste. Odcinki są równowąskie. Ulistnienie skrętoległe.
Kwiaty są drobne, w kolorze jasnego różu lub białym, zebrane w baldach złożony.
Owoc stanowi kulista rozłupnia o średnicy2-5 mm. Ma słodko-gorzki smak.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Świeża kolendra pachnie pluskwami.
Kolendrę uprawiano już w XVII wieku p.n.e. Jest o niej nawet wzmianka w Biblii.
Zbiory i zastosowanie
Kolendra ma zastosowanie w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego oraz przy trudno gojących się ranach.
Owoce zawierają 1,5% olejku eterycznego, olej, sterydy, sterole, niewielkie ilości alkaloidów.
Kolendra to także znana przyprawa kuchni indyjskiej. W tym przypadku wykorzystuje się całe rozłupki kolendry. Kolendrą przyprawia się ryby, warzywa, drób i inne mięsa. Stosuje się ją w wędliniarstwie, piekarnictwie.
Przyprawa ta wchodzi w skład curry.
Młode pędy kolendry wchodzą w skład przyprawy kinza, którą aromatyzuje się alkohole.
Przyprawą są też świeże liście kolendry w wielu tradycyjnych kuchniach świata.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Kwitnie kolendra siewna. |
Parametry
roślina zielna jednoroczna
nasłonecznione
Gatunek jadalny
Pokrewne gatunki roślin
- Koper włoski, fenkuł włoski (Foeniculum vulgare)
- Selery zwyczajne, seler (Apium graveolens)
- Biedrzeniec anyż, anyż (Pimpinella anisum)
- Mikołajek nadmorski (Eryngium maritimum)
- Barszcz zwyczajny (Heracleum sphondylium)
- Barszcz mantegazyjski, barszcz Mantegazziego (Heracleum mantegazzianum)
- Koper ogrodowy (Anethum graveolens)
- Mikołajek płaskolistny (Eryngium planum)
- Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa)
- Trybula leśna (Anthriscus sylvestris)
- Marchew zwyczajna (Daucus carota)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Praca zbiorowa – 500 przypraw i ziół leczniczych, 978-83-7845-996-5, SBM 2015
© medianauka.pl, 2020-02-08, GAT-5621