Miechunka pomidorowa

Miechunka lepka, miechunka pomidorowa, miechunka skórzasta (Physalis ixocarpa) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny psiankowatych, spożywanej jako warzywo. Miechunka owocuje obficie, a owoce są smaczne.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Miechunka pomidorowa (Physalis ixocarpa)

© marjancermelj - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL - tylko ogrody

Miechunka pomidorowa pochodzi z Ameryki Południowej. W Polsce dość rzadko spotykana w uprawach ogrodowych. Preferuje stanowiska słoneczne lub półcień. Lubi wysoką wilgotność powietrza.

Kwitnie w okresie od lipca do września.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 45-60 cm.

Łodyga jest naga, rozgałęziona.

Liście są pojedyncze.

Kwiaty są żółte, przypominające kwiaty ziemniaka.

Owoc to duża jagoda, która przybiera fioletowy lub żółty odcień. Otoczka okwiatu ma nawet 8 cm średnicy.

Nasiona drobne, liczne wewnątrz jagody.

Korzeń jest mocno rozrośnięty.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Inna nazwa tej rośliny to tomatillo.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Zbiory i zastosowanie

Owoce są jadalne po ugotowaniu. Są bardzo smaczne. Nadają się na zupy, dania warzywne, sosy.

Parametry

Kolor kwiatów

żółty kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
półcień
Użytek

rośliny uprawne
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin




© medianauka.pl, 2018-10-14, GAT-14632




©® Media Nauka 2008-2023 r.