Logo Media Nauka

Gołąbek diamentowy

Gołąbek diamentowy (Geopelia cuneata) ma pierś i głowę jasnoszarą, strona spodnia jest biała, reszta ciała jest jasnobrązowa. Charakterystyczna jest czerwona obwódka wokół oka. Samiec i samica są podobnej wielkości i są tak samo upierzeni. Samiec ma trochę większą głowę oraz nieco większe plamki na skrzydłach i większą obwódkę wokół oczu.

Gołąbek diamentowy (Geopelia cuneata)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Gołąbek diamentowy
Nazwa łacińska
Geopelia cuneata
Nazwy obce
angielska: Diamond Dove
niemiecka: Diamanttaube
czeska: Holoubek diamantový
francuska: Colombe diamant, Géopélie diamant
hiszpańska: Tortolita diamante
Pierwsze opisanie gatunku
(Latham, 1801)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Gołąbek diamentowy - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 19 cm do 24 cm
Maksymalna długość życia
8 lat.
Podgatunki
Wyróżniamy 2 podgatunki.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Gołębiowate (Columbiformes)
Rodzina: Gołębie (Columbidae)
Jaja
Jaja białe, eliptyczne.

Występowanie i środowisko

Gołąbki diamentowe występują w naturze w Australii. Zamieszkują półpustynne tereny, sawanny, sady i ulice, najczęściej zadrzewienia i zarośla niedaleko wody.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten w naturze dożywa 5 lat, w niewoli nawet 25 lat.

Morfologia i anatomia

Gołąbek diamentowy osiąga długość ciała od 19 do 24 cm.

Pożywienie

Gołąbki diamentowe zjadają ziarna, jagody, owoce. W hodowli gołębie te karmi się prosem, zielonymi częściami roślin i owadami.

Rozmnażanie

Gniazduje na gałęziach drzew i krzewów. Wyprowadza nawet 7 lęgów w roku. Samica składa 2 jaja, które przez da tygodnie wysiaduje z samcem przez około 2 tygodnie. Po kolejnych dwóch tygodniach młode opuszczają gniazdo.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To jeden z najmniejszych gołębi świata.

To łatwe i odporne ptaki w hodowli. Można je trzymać z ziarnojadami. Nie ma przeszkód, żeby trzymać je w zewnętrznej wolierze, także w zimie, choć w mróz warto zapewnić im jakieś pomieszczenie. Do rozrodu wystarczy na siatce zawiesić łupinę orzecha kokosowego, koszyczek, lub coś innego. Gniazdo budują z patyków, trawy, liści i mchu. Warto dodać liście tytoniu przeciw wszawicy. Wyhodowano wiele odmian barwnych, w tym srebrną, brązową, żółtą, agatową, cynamonową, płową i czerwoną.

Karmimy gotową karmą dla gołąbków, podajemy też warzywa, jagody, żwirek mineralny, gotowe pokarmy dla bażantów i kurcząt. W czasie lęgów podajemy czerwie lub inne larwy owadów.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-22, GAT-536





© Media Nauka 2008-2018 r.