Logo Serwisu Media Nauka

Gorzyki (Pipridae)

Gorzyki (Pipridae) to rodzina ptaków z rzędu wróblowych. Rodzina ta liczy dziś 50 gatunków w 13 rodzajach. W Polsce gorzyki nie występują.

Wygląd

To ptaki na ogół niewielkich rozmiarów, o krępej budowie ciała. Samce są zwykle jaskrawo ubarwione. Samice są zwykle oliwkowozielone. Czasem brak dymorfizmu płciowego. Dzioby oraz ogony są krótkie.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Modrogrzbiecik trójbarwnyModrogrzbiecik trójbarwny (Chiroxiphia pareola)

Nazwa tego gatunku wywodzi się od niebieskiego płaszcza na grzbiecie. Popisy godowe tego gatunku należą do najciekawszych w całym świecie ptaków.


Nazwa rodziny
Gorzyki (Pipridae)
Występowanie
Ameryka Południowa, Ameryka Środkowa.Gorzyki - mapa występowania na świecie
Liczba gatunków na świecie
50
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Gorzyki (Pipridae)
Długość ciała
Długość: 9-19 cm.
Masa ciała: 10-25 g.

Inne gatunki

  • Hełmogłowik biały (Antilophia bokermanni)
  • Hełmogłowik czarny (Antilophia galeata)
  • Modrogrzbiecik długosterny (Chiroxiphia linearis)
  • Kusogorzyk miotlasty (Machaeropterus deliciosus)
  • Manakin brodaty (Manacus manacus)
  • Skoczek złotoczelny (Neopelma aurifrons)
  • Gorzyk drutosterny (Pipra filicauda)
  • Modrogrzbiecik białogłowy (Pipra pipra)

Występowanie i środowisko

Ptaki te zamieszkują lasy tropikalne położone na nizinach w Ameryce Południowej oraz Środkowej. Niektóre gatunki zamieszkują górskie lasy.

Tryb życia i zachowanie

Gatunki nizinne nie migrują. Natomiast gatunki górskie sezonowo przenoszą się na różne wysokości. Niektóre gatunki wydają ciekawe dźwięki z wykorzystaniem lotek.

Morfologia i anatomia

Brak danych.

Rozmnażanie

Są poligamiczne. Odbywają widowiskowe toki, charakterystyczne dla danego gatunku. Ptaki te zakładają gniazda w kształcie otwartej czarki, zwykle nisko nad ziemią. Samica składa zwykle 2 jaja. To samice wysiadują jaja i opiekują się pisklętami. Okres inkubacji trwa 12-21 dni. Pisklęta są gniazdownikami. Pozostają w gnieździe 13-15 dni.

Pożywienie

Podstawą ich diety są owoce i jagody, które zrywają w locie. Dietę taką uzupełniają owadami.

Ochrona i zagrożenia

Hełmogłowik biały jest krytycznie zagrożony wymarciem, skoczek złotoczelny jest zagrożony wymarciem, dwa inne gatunki są narażone na wyginięcie.

Ciekawostki

Tańce godowe gorzyków należą do najciekawszych w świecie ptaków.

Zdjęcia i grafiki - galeria





© medianauka.pl, 2015-03-27, RODZ-290



Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.