logo




Gorzykowate

Gorzykowate (Pipridae) to rodzina ptaków z rzędu wróblowych. Rodzina ta liczy dziś 50 gatunków. W Polsce gorzyki nie występują.

Wygląd

To ptaki na ogół niewielkich rozmiarów, o krępej budowie ciała. Samce są zwykle jaskrawo ubarwione. Samice są zwykle oliwkowozielone. Czasem brak dymorfizmu płciowego. Dzioby oraz ogony są krótkie.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Modrogrzbiecik długosternyModrogrzbiecik długosterny

Chiroxiphia linearis

Modrogrzbiecik długosterny (Chiroxiphia linearis) to gatunek ptaka z rodziny gorzyków. Ptak ten ma czarne upierzenie z niebieskim grzbietem i czerwoną czapeczką na głowie. Dwa pióra ogona mocno wydłużone.


Modrogrzbiecik tęposterny
Modrogrzbiecik tęposterny

Chiroxiphia caudata

Modrogrzbiecik tęposterny (Chiroxiphia caudata) to ptak z rodziny gorzyków. Samiec ma czerwoną czapeczką na czarnej głowie. Czarna jest też część skrzydeł. Reszta niebieskawa. Samica zielono-oliwkowa.


Modrogrzbiecik trójbarwnyModrogrzbiecik trójbarwny

Chiroxiphia pareola

Nazwa tego gatunku wywodzi się od niebieskiego płaszcza na grzbiecie. Popisy godowe tego gatunku należą do najciekawszych w całym świecie ptaków. To ptak wilgotnych lasów nizinnych w Ameryce Południowej.


Szpicogonek
Szpicogonek

Ilicura militaris

Manakin ozdobny (Ilicura militaris) to gatunek ptaka z rodziny gorzyków. Ma piękne ubarwienie. Wierzch samca czarny, spód i boki głowy białe. Nad dziobem ciemnoczerwona kępka piórek.





Inne gatunki

  • gorzyk wachlarzykowaty (Ceratopipra chloromeros)
  • gorzyk rogaty (Ceratopipra cornuta)
  • gorzyk złotogłowy (Ceratopipra erythrocephala)
  • gorzyk czerwonogłowy (Ceratopipra mentalis)
  • gorzyk purpurowogłowy (Ceratopipra rubrocapilla)
  • hełmogłowik biały (Chiroxiphia bokermanni)
  • modrogrzbiecik czerwonogłowy (Chiroxiphia boliviana)
  • hełmogłowik czarny (Chiroxiphia galeata)
  • modrogrzbiecik ostrosterny (Chiroxiphia lanceolata)
  • gorzynek cytrynowy (Chloropipo flavicapilla)
  • gorzynek jednobarwny (Chloropipo unicolor)
  • białobrodzik panamski (Corapipo altera)
  • białobrodzik amazoński (Corapipo gutturalis)
  • białobrodzik kolumbijski (Corapipo leucorrhoa)
  • gorzynek zielonawy (Cryptopipo holochlora)
  • manakin andyjski (Heterocercus aurantiivertex)
  • manakin żółtogłowy (Heterocercus flavivertex)
  • manakin ognisty (Heterocercus linteatus)
  • gorzyczek peruwiański (Lepidothrix coeruleocapilla)
  • gorzyczek czapeczkowy (Lepidothrix coronata)
  • gorzyczek srebrnogłowy (Lepidothrix iris)
  • gorzyczek modrorzytny (Lepidothrix isidorei)
  • gorzyczek białorzytny (Lepidothrix nattereri)
  • gorzyczek białoczelny (Lepidothrix serena)
  • gorzyczek żółtobrzuchy (Lepidothrix suavissima)
  • gorzyczek zielonkawy (Lepidothrix vilasboasi)
  • kusogorzyk miotlasty (Machaeropterus deliciosus)
  • kusogorzyk barwny (Machaeropterus eckelberryi)
  • kusogorzyk płomienny (Machaeropterus pyrocephalus)
  • kusogorzyk czerwonogłowy (Machaeropterus regulus)
  • kusogorzyk kreskowany (Machaeropterus striolatus)
  • manakin brodaty (Manacus manacus)
  • złotogłowik (Masius chrysopterus)
  • skoczek złotoczelny (Neopelma aurifrons)
  • skoczek żółtoczuby (Neopelma chrysocephalum)
  • skoczek bambusowy (Neopelma chrysolophum)
  • skoczek jasnobrzuchy (Neopelma pallescens)
  • skoczek żółtobrzuchy (Neopelma sulphureiventer)
  • gorzyk szkarłatny (Pipra aureola)
  • gorzyk ognisty (Pipra fasciicauda)
  • gorzyk drutosterny (Pipra filicauda)
  • gorzyk białogłowy (Pseudopipra pipra)
  • skoczek Sztolcmana (Tyranneutes stolzmanni)
  • skoczek karłowaty (Tyranneutes virescens)
  • gorzynek czarny (Xenopipo atronitens)
  • gorzynek oliwkowy (Xenopipo uniformis)

Występowanie i środowisko

Ptaki te zamieszkują lasy tropikalne położone na nizinach w Ameryce Południowej oraz Środkowej. Niektóre gatunki zamieszkują górskie lasy.

Tryb życia i zachowanie

Gatunki nizinne nie migrują. Natomiast gatunki górskie sezonowo przenoszą się na różne wysokości. Niektóre gatunki wydają ciekawe dźwięki z wykorzystaniem lotek.

Rozmnażanie

Są poligamiczne. Odbywają widowiskowe toki, charakterystyczne dla danego gatunku. Ptaki te zakładają gniazda w kształcie otwartej czarki, zwykle nisko nad ziemią. Samica składa zwykle 2 jaja. To samice wysiadują jaja i opiekują się pisklętami. Okres inkubacji trwa 12-21 dni. Pisklęta są gniazdownikami. Pozostają w gnieździe 13-15 dni.

Pożywienie

Podstawą ich diety są owoce i jagody, które zrywają w locie. Dietę taką uzupełniają owadami.

Ochrona i zagrożenia

Hełmogłowik biały jest krytycznie zagrożony wymarciem, skoczek złotoczelny jest zagrożony wymarciem, dwa inne gatunki są narażone na wyginięcie.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Ciekawostki

Tańce godowe gorzyków należą do najciekawszych w świecie ptaków.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj

© medianauka.pl, 2015-03-27, RODZ-290
Data aktualizacji artykułu: 2021-09-19





 

Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?




Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Paw Puzzle
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki Miasto
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.