Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Jemiołuszka
(Bombycilla garrulus)

Jemiołuszka (Bombycilla garrulus) to średniej wielkości ptak z czubem na głowie. Upierzenie pastelowe od popielatego do szarego i brązowego. Podbródek i otoczka wokół oka są czarne. Lotki są czarne i mają żółte zakończenia. Na końcach lotek drugorzędowych występują czerwone płytki. Nogi i dziób są czarne. Ogon krótki. Samiec i samica wyglądają podobnie.

Jemiołuszka (Bombycilla garrulus)
© fotomaster - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Jemiołuszka (Bombycilla garrulus)
Nazwy obce
angielska: Bohemian Waxwing, Waxwing
niemiecka: Seidenschwanz
czeska: Brkoslav severní
francuska: Jaseur boréal
hiszpańska: Ampelis europeo
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Jemiołuszka - mapa występowania na świecieJemiołuszka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 21 cm
Ciężar: do 55 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Jemiołuszki (Bombycillidae)
Głos
Wydaje odgłosy głównie podczas lotu "sriii", "sirrr". Rzadko śpiewa.

Występowanie i środowisko

Tajga o lasotundry Palearktyki. W Polsce zimuje lub przelatuje. W środkowej i południowej części Europy pojawia się w różnej liczebności. W zależności od dostępności pokarmu mogą to być naloty inwazyjne. W innych latach ptaków może być bardzo mało.

Tryb życia i zachowanie

Poza okresem lęgowym żyje w stadach, podczas nalotów inwazyjnych może ich być w stadzie nawet 1000 osobników. Jest ptakiem wędrownym. Przylot w na przełomie października i listopada, odlatuje w marcu i kwietniu, ostatnie odloty mają miejsce w maju. Nie boi się sąsiedztwa człowieka.

Pożywienie

W okresie godowym zjada owady, głównie komary, które chwyta w locie. W okresie od jesieni do wiosny odżywia się jagodami głogu, jemioły, jarzębiny.

Rozmnażanie

Gniazduje na drzewach iglastych. Samica raz do roku znosi 4-5 jaj. W Polsce nie gniazduje.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Panujący przesąd, że duża liczba jemiołuszek będzie oznaczać srogą zimę nie znajduje uzasadnienia, gdyż inwazyjność nalotów tych ptaków późną jesienią zależy od innych czynników.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-27, GAT-628


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
jemiołuszka
         tlo-ikonatlo-ikona 

Do Polski przylatują na zimowisko jemiołuszki.

  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona       

Jemiołuszki odlatują z naszego kraju.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.