logo

Kaniuk (zwyczajny)

Kaniuk, kaniuk zwyczajny (Elanus caeruleus) to ptak szponiasty z rodziny jastrzębiowatych. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. Upierzenie z wierzchu jasnoszare, ogon oraz spód są białe. Nogi są żółte, a dziób ciemny. Na ogonie widoczne niewielkie wcięcie. Oczy jaskrawo czerwone.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Kaniuk występuje w Europie (Hiszpania, Portugalia), Afryce i Azji z Indonezją. Bardzo rzadko zalatuje do Polski. Preferuje otwarte tereny z pojedynczo rosnącymi drzewami.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 33 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 80 cm, a ciężar ciała 230 g.

Pożywienie

Poluje na gryzonie i owady.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2019-05-08, GAT-2291




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKrogulec zmienny
Accipiter striatus
ikonaKrogulec australijski
Accipiter novaehollandiae
ikonaKrogulec chiński
Accipiter soloensis
ikonaKrogulec czarnołbisty
Accipiter cooperii
ikonaKrogulec obrożny
Accipiter cirrocephalus
ikonaAguja
Geranoaetus melanoleucus
ikonaBielik
Haliaeetus albicilla
ikonaBielik amerykański
Haliaeetus leucocephalus
ikonaBłotniak łąkowy
Circus pygargus
ikonaBłotniak stawowy
Circus aeruginosus
ikonaBłotniak stepowy
Circus macrourus
Jastrzębiowate
Jastrzębiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.







Polecamy w naszym sklepie

Paw Puzzle
Kubek zwierzęta Bałtyku
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Montessori - Zwierzęta
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.