PL

Kaniuk (zwyczajny)

Kaniuk, kaniuk zwyczajny (Elanus caeruleus) to ptak szponiasty z rodziny jastrzębiowatych. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. Upierzenie z wierzchu jasnoszare, ogon oraz spód są białe. Nogi są żółte, a dziób ciemny. Na ogonie widoczne niewielkie wcięcie. Oczy jaskrawo czerwone.


Kaniuk (zwyczajny) (Elanus caeruleus)
© Jesus - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Kaniuk występuje w Europie (Hiszpania, Portugalia), Afryce i Azji z Indonezją. Bardzo rzadko zalatuje do Polski. Preferuje otwarte tereny z pojedynczo rosnącymi drzewami.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 33 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 80 cm, a ciężar ciała 230 g.

Pożywienie

Poluje na gryzonie i owady.

Rozmnażanie

Brak danych.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-08, GAT-2291






Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.