PL

Kleszcz pastwiskowy, kleszcz pospolity

Kleszcz pospolity, kleszcz pastwiskowy (Ixodes ricinus) to gatunek pajęczaka z rzędu kleszczy, zaliczanych do roztoczy. Kleszcz ten ma ciało czerwono-brązowe, o owalnym kształcie. Jest ponadto spłaszczone grzbietowo-brzusznie.


Kleszcz pastwiskowy, kleszcz pospolity (Ixodes ricinus)
© erik_karits - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Występuje w lasach, na łąkach, zwykle na krzewach. Jest pospolity w całej Polsce.

Tryb życia i zachowanie

Okres występowania trwa od marca do października.

Morfologia i anatomia

Samica kleszcza, gdy napije się krwi, może osiągać nawet 2 cm długości ciała. Narząd, który pozwala kleszczowi zagłębić się w skórze to hypostom.

Pożywienie

To pasożyt zewnętrzny odżywiający się krwią ssaków, w tym człowieka, rzadziej gadów (jaszczurki).

Rozmnażanie

Kopulacja odbywa się na żywicielu. Samica po napiciu się krwi składa jednorazowo nawet kilka tysięcy jaj. Potem umiera. Larwy w swoim rozwoju korzystają z trzech żywicieli różnych gatunków zwierząt.

Ochrona i zagrożenia

Kleszcz pospolity nie wymaga ochrony.

Ciekawostki

To najbardziej pospolity krajowy kleszcz.

W miejscu ukąszenia pojawia się zwykle obrzęk, czasem towarzyszy mu gorączka. Kleszcz jest nosicielem wielu groźnych chorób.

Borelioza, choroba bakteryjna, której zwykle pierwszym objawem jest tak zwany rumień wędrujący. Przez wiele lat organizm może nie odczuwać skutków zakażenia, po czym pojawiają się takie objawy jak zapalenie stawów, bóle mięśni, osłabienie organizmu, zaburzenia rytmu serca, nawet łysienie. Chorobę leczy się antybiotykami.

Kleszczowe zapalenie opon mózgowych to z kolei choroba wirusowa przenoszona przez kleszcze, bardzo groźna dla człowieka.

Najlepszym sposobem na uniknięcie ukąszenia kleszcza jest każdorazowy przegląd ciała i ubrań po powrocie z miejsc, w których mogą znajdować się kleszcze.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2017-03-07, GAT-1048




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.