Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Kolczak seszelsk
(Polposipus herculeanus)

Kolczak seszelski (Polposipus herculeanus) to największy przedstawiciel rodziny czarnuchowatych. Chrząszcz ten ma czarne ciało pokryte charakterystycznymi kolcami. Larwy są drutowcami.

Kolczak seszelsk (Polposipus herculeanus)
Okaz z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Kolczak seszelsk (Polposipus herculeanus)
Nazwy obce
angielska: Frégate Island giant tenebrionid beetle
niemiecka: Seychellen Käfer
Pierwsze opisanie gatunku
Solier, 1848
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Stawonogi (Arthropoda)
Gromada: Owady (Insecta)
Rząd: Chrząszcze (Coleoptera)
Rodzina: Czarnuchowate (Tenebrionidae)

Występowanie i środowisko

Chrząszcz ten występuje w Afryce na Seszelach na wyspie Fregate. Jest to typowy endemit.

Tryb życia i zachowanie

W obronie własnej owad ten wydziela drażniącą ciecz. To chrząszcz o nocnej aktywności.

Pożywienie

Larwy żywią się spróchniałym drewnem. Drzewo, na którym występuje to Pterocarpus indicus.

Rozmnażanie

Larwy rozwijają się w drewnie.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek ten jest zagrożony wymarciem na skutek chorób drzew, w których żerują larwy oraz przez gryzonie, zawleczone na wyspę.

Ciekawostki

To największy chrząszcz z rodziny czarnuchowatych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-10-23, GAT-994








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.