PL

Koszatka

Koszatka (Dryomys nitedula) to gatunek ssaka z rodziny popielicowatych. Ciało z wierzchu ma popielatą lub rudą barwę. Od spodu jest żółtawe. Przez bok głowy od nosa do uszu biegnie ciemna pręga. Ogon owłosiony, ale nie tworzy gęstej kity. Uszy są cieliste. Oczy duże, ciemne.


Koszatka (Dryomys nitedula)
© dule964 - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Koszatki żyją w Europie oraz w Azji. W Polsce występują tylko na wschodzie i południu kraju. Są rzadko spotykane. Ssak ten zamieszkuje przede wszystkim lasy liściaste. W Karpatach można spotkać koszatkę także w lasach iglastych. Dociera do strefy kosodrzewiny.

Tryb życia i zachowanie

Koszatka żeruje na drzewach i na ziemi. Prowadzi jednak zasadniczo nadrzewny tryb życia. To ssak o nocnej aktywności. Zapada w długi sen zimowy. Trwa on od października do kwietnia. Zimę spędza pod ziemią zwykle pośród korzeni. Maksymalna długość życia to 4 lata, zwykle jednak 2 lata.

Morfologia i anatomia

Koszatka dorasta do 11 cm długości ciała bez ogona. Ogon ma 8-9 cm długości. Gryzoń ten waży 17-28 g.

Pożywienie

Zjada owoce i nasiona, pąki, korę. Rzadziej poluje na owady, zjada ptasie jaja i pisklęta.

Rozmnażanie

Gniazduje w dziuplach lub w ptasich, opuszczonych gniazdach. Sama czasem też buduje gniazda. Mają wówczas kulisty kształt z bocznym wejściem. Okres rozrodu trwa od maja do sierpnia. Samica w ciągu roku rodzi 1 lub rzadziej 2 razy po 2-4 młode. Ciąża trwa do 25 dni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce koszatka podlega ochronie gatunkowej.

Ciekawostki

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-09-02, GAT-3928

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
koszatka
       

Okres aktywności koszatki.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.