Koszatka leśna

Koszatka leśna (Dryomys nitedula), dawniej kosztaka to gatunek ssaka z rodziny popielicowatych. Ciało z wierzchu ma popielatą lub rudą barwę. Od spodu jest żółtawe. Przez bok głowy od nosa do uszu biegnie ciemna pręga. Ogon owłosiony, ale nie tworzy gęstej kity. Uszy są cieliste. Oczy duże, ciemne.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Koszatki żyją w Europie oraz w Azji. W Polsce występują tylko na wschodzie i południu kraju. Są rzadko spotykane. Ssak ten zamieszkuje przede wszystkim lasy liściaste. W Karpatach można spotkać koszatkę także w lasach iglastych. Dociera do strefy kosodrzewiny.

Tryb życia i zachowanie

Koszatka żeruje na drzewach i na ziemi. Prowadzi jednak zasadniczo nadrzewny tryb życia. To ssak o nocnej aktywności. Zapada w długi sen zimowy. Trwa on od października do kwietnia. Zimę spędza pod ziemią zwykle pośród korzeni. Maksymalna długość życia to 4 lata, zwykle jednak 2 lata.

Morfologia i anatomia

Koszatka dorasta do 11 cm długości ciała bez ogona. Ogon ma 8-9 cm długości. Gryzoń ten waży 17-28 g.

Pożywienie

Zjada owoce i nasiona, pąki, korę. Rzadziej poluje na owady, zjada ptasie jaja i pisklęta.

Rozmnażanie

Gniazduje w dziuplach lub w ptasich, opuszczonych gniazdach. Sama czasem też buduje gniazda. Mają wówczas kulisty kształt z bocznym wejściem. Okres rozrodu trwa od maja do sierpnia. Samica w ciągu roku rodzi 1 lub rzadziej 2 razy po 2-4 młode. Ciąża trwa do 25 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce koszatka podlega ochronie gatunkowej.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

       Okres aktywności koszatki.
        Okres rozrodczy koszatki leśnej.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaPędzlogon zwinny
Graphiurus murinus
ikonaŻołędnica europejska
Eliomys quercinus
ikonaOrzesznica leszczynowa
Muscardinus avellanarius
Popielicowate
Popielicowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2018-09-02, GAT-3928
Data aktualizacji artykułu: 2022-05-09



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Praca zbiorowa - Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0
  • Alfred Brehm - Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963



Polecamy w naszym sklepie

Puzzle 1000 Ssaki
Mapa świata Puzzle
Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - Atlas
Kubek zwierzęta świata
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.