Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Kraska
(Coracias garrulus)

Kraska (Coracias garrulus) to chroniony, zagrożony wyginięciem, kolorowy ptak z rodziny krasek, występujący również w Polsce (nielicznie). Samiec i samica niewiele się od siebie różnią. Kark i głowa upierzone na kolor seledynowo-błękitny, grzbiet i barkówki są brązowe, pokrywy skrzydłowe błękitne, lotki czarne i szafirowe. Ma długi i zakrzywiony w dół dziób.

Kraska (Coracias garrulus)
© Gerrit de Vries - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kraska (Coracias garrulus)
Nazwy obce
angielska: European Roller, Roller
niemiecka: Blauracke, Mandelkrähe
czeska: Mandelík hajní
francuska: Rollier d'Europe
hiszpańska: Carraca europea
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Kraska - mapa występowania na świecieKraska - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 32 cm
Rozpiętość skrzydeł: 72 cm.
Ciężar: od 140 g do 190 g
Podgatunki
C. g. garrulus
C. g. semenowi
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kraskowate (Coraciiformes)
Rodzina: Kraski (Coraciidae)
Głos
Kraska kracze. Odzywa się głosem ochrypłym "rakk" ułożonym w krótkie ciągi. W rewirze lęgowym nawołuje "rerere".
Jaja
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Europa, południowa i środkowa część Azji, północna Afryka. Preferuje tereny o suchym i ciepłym mikroklimacie. Skraje lasów, niewielkich skupisk drzew, zawsze w pobliżu otwartych przestrzeni. Kraska lata podobnie jak gołąb, wrona.

Tryb życia i zachowanie

Zdobycz chwyta na ziemi. Jest ptakiem wędrownym. Do Polski przylatuje w kwietniu lub maju. Odlatuje w sierpniu lub wrześniu. Chętnie przesiaduje na szczytach suchych drzew lub liniach energetycznych.

Pożywienie

Duże owady, drobne kręgowce, owoce (jesienią i w małych ilościach).

Rozmnażanie

Gniazduje w dziupli drzewa po dzięciołach czarnych lub zielonych, szczelinach skalnych, czasem w budkach lęgowych. Poza Polską gniazduje także w norach wydrążonych w urwiskach. Wyprowadza jeden lęg w roku. W maju lub czerwcu samica składa 4-6 białych jaj, które wysiaduje samiec i samica przez 17-20 dni. Młode pozostają w gnieździe przez 28 dni. Są gniazdownikami.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce znajduje się pod całkowitą ochroną prawną.

Ciekawostki

W Polsce kraskę można zobaczyć na Mazurach, w okolicach Przasnysza oraz doliny Biebrzy i Narwi.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-05-03, GAT-136


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
kraska
   tlo-ikonatlo - ikona       

Kraska pojawia się w naszym kraju.

    tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona     

Trwa okres lęgowy kraski.

       tlo-ikonatlo-ikona   

Kraski odlatują do Afryki.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.