logo



Kraski

Kraski (Coraciidae) to rodzina ptaków z rzędu kraskowatych, do której zaliczamy 11 gatunków ptaków w 2 rodzajach o średnich rozmiarach, z czego w Polsce występuje tylko jeden gatunek.

Wygląd

Cechami charakterystycznymi są krótkie nogi, mocny dziób, zwykle dość kolorowe upierzenie. Samica i samiec są podobnie upierzone i mają podobną wielkość. Kształt ciała jest podobny do krukowatych.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


KraskaKraska PL Lęgowy sporadycznie Skrajnie nieliczny  ! 

Coracias garrulus

Kraska to chroniony, zagrożony wyginięciem, kolorowy ptak z rodziny krasek, występujący w naszym kraju. Kark i głowa upierzone na kolor seledynowo-błękitny, grzbiet i barkówki są brązowe, pokrywy skrzydłowe błękitne.


Kraska abisyńskaKraska abisyńska

Coracias abyssinica

Kraska abisyńska (Coracias abyssinica) to ptak z rodziny krasek. Upierzenie z wierzchu beżowobrązowe, spód niebieski, niebieska jest też głowa poza białym czołem i brodą. Ogon długi z dwiema wydłużonymi sterówkami.


Kraska liliowopierśnaKraska liliowopierśna

Coracias caudatus

Kraksa liliowopierśna (Coracias caudatus) to afrykański gatunek kolorowego ptaka z rodziny kraskowatych. Ma krótkie nogi, mocny dziób, kolorowe upierzenie. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego.


Kraskówka afrykańskaKraskówka afrykańska

Eurystomus glaucurus

Kraskówka afrykańska (Eurystomus glaucurus) to gatunek ptaka z rodziny krasek. Upierzenie brązowe z różowawym lub fioletowym odcieniem, kuper jasnoniebieski, część lotek granatowa. Dziób żółty.





Inne gatunki

  • kraska orientalna (Coracias benghalensis)
  • kraska płowogłowa (Coracias cyanogaster)
  • kraska kreskowana (Coracias naevia)
  • kraska flagosterna (Coracias spatulata)
  • kraska purpurowa (Coracias temminckii)
  • kraskówka lazurowa (Eurystomus azureus)
  • kraskówka modrogardła (Eurystomus gularis)
  • kraska azjatycka (Eurystomus orientalis)
  • dziwokraska (Uratelornis chimaera)

Występowanie i środowisko

Kraski występują w Eurazji, w Afryce i w Australii. Ich naturalnym środowiskiem są lasy i sawanny.

Tryb życia i zachowanie

Są dosyć hałaśliwe. Wykonują charakterystyczne loty tokowe, dokonując przewrotów w powietrzu.

Rozmnażanie

Gnieżdżą się w dziuplach i norach. Gatunki tropikalne składają 2-3 jaja, w wyższych szerokościach geograficznych - 3-6 jaj. Wysiadywanie trwa około 18 dni. Pisklętami opiekuje się samiec i samica. Pisklęta pozostają w gnieździe przez 25-30 dni.

Pożywienie

Kraski żywią się przede wszystkim owadami, niektóre gatunki polują też na małe kręgowce.

Ochrona i zagrożenia

Kraski nie są zagrożone wyginięciem.

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

          Kraska: Kraska pojawia się w naszym kraju.
         Kraska: Trwa okres lęgowy kraski.
          Kraska: Kraski odlatują do Afryki.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia

Oznaczenia

Poniżej przedstawiamy opis zastosowanych oznaczeń gatunków.

Występowanie w Polsce

PL
- gatunek zaobserwowany w Polsce w stanie dzikim po 1950 r.
PL - wtórnie
- gatunek introdukowany w Polsce rozmyślnie lub przypadkowo, tworzący stałe populacje.
PL - obserwacje dawne
- gatunek obserwowany ostatnio w Polsce w latach 1801-1950.
PL - hodowla
- gatunek hodowlany.

Liczebność

Podana liczba oznacza liczbę zwykle szacowaną samców lub par lęgowych obserwowanych w Polsce w ciągu roku (dotyczy gatunków lęgowych w Polsce).

Bardzo liczny
- 3 000 001 - 30 000 000
Liczny
- 300 001 - 3 000 000
Średnio liczny
- 30 001 - 300 000
Nieliczny
- 3001 - 30 000
Bardzo nieliczny
- 301 - 3 000
Skrajnie nieliczny
- 1 - 300

Status

Lęgowy
- gniazduje regularnie na dyżym obszarze kraju.
Lęgowy sporadycznie
- gniazduje sporadycznie w kraju lub tylko lokalnie.
Przelotny/przylatujący
- gatunek regularnie stacjonuje w kraju podczas swoich przelotów lub przylatuje na zimowiska.
Zalatujący
- gatunek pojawiający się w Polsce nieregularnie.
Zalatujący wyjątkowo
- gatunek pojawiający się wyjątkowo w kraju (poniżej 5 obserwacji).

 ! 
- gatunek ujęty w Załączniku i Dyrektywie Ptasiej (2009/147/WE z 30-11-2009 w sprawie ochrony dzikiego ptactwa), wskazującej na gatunki podlegające wraz z siedliskami szczególnej ochronie.



© medianauka.pl, 2014-01-07, RODZ-70



 




Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki Miasto
Biblioteczka Montessori. Przyroda
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki Kostka
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.