Logo Media Nauka

Krępaczki

Krępaczki (Platysteiridae) to rodzina ptaków z rzędu wróblowych, która liczy 31 gatunków. Krępaczki w Polsce nie występują. Czasem ptaki z tej rodziny klasyfikuje się w obrębie rodziny wang.

Wygląd

Upierzenie często ciemne z wierzchu i jasne od spodu. Nad okiem nierzadko jaskrawa plama.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Krępaczek rubinobrewyKrępaczek rubinobrewy

Platysteira cyanea

Krępaczek rubinobrewy (Platysteira cyanea) to gatunek ptaka z rodziny krępaczków. Ma ciemne upierzenie z wierzchu i białe od spodu. Najbardziej charakterystyczną cechą jest jaskrawoczerwona brew.



Zdjęcia - galeria



Inne gatunki

  • Krępnik rdzawoskrzydły (Batis capensis)
  • Krępnik zmienny (Batis dimorpha)
  • Krępnik żałobny (Batis diops)
  • Krępnik rdzawopierśny (Batis fratrum)
  • Krępnik czarnogrzbiety (Batis ituriensis)
  • Krępnik puszysty (Batis margaritae)
  • Krępnik gaboński (Batis minima)
  • Krępnik ciemnogłowy (Batis minor)
  • Krępnik białogardły (Batis minulla)
  • Krępnik krótkosterny (Batis mixta)
  • Krępnik czarnopierśny (Batis molitor)
  • Krępnik przepasany (Batis occultus)
  • Krępnik akacjowy (Batis orientalis)
  • Krępnik malutki (Batis perkeo)
  • Krępnik wyspowy (Batis poensis)
  • Krępnik szaroboczny (Batis pririt)
  • Krępnik uwieńczony (Batis senegalensis)
  • Krępnik czarnowstęgi (Batis soror)
  • Krępak duży (Bias flammulatus)
  • Krępak czubaty (Bias musicus)
  • Krępaczek białoczelny (Platysteira albifrons)
  • Krępaczek modrooki (Platysteira blissetti)
  • Krępaczek białoszyi (Platysteira castanea)
  • Krępaczek czarnogardły (Platysteira chalybea)
  • Krępaczek złotobrzuchy (Platysteira concreta)
  • Krępaczek lśniący (Platysteira jamesoni)
  • Krępaczek obrożny (Platysteira laticincta)
  • Krępaczek białogardły (Platysteira peltata)
  • Krępaczek białorzytny (Platysteira tonsa)
  • Krępak madagaskarski (Pseudobias wardi)

Występowanie i środowisko

Krępaczki to ptaki występujące w Afryce. Zamieszkują głównie lasy.

Tryb życia i zachowanie

Najczęściej przebywają w parach lub niewielkich grupach rodzinnych.

Pożywienie

Polują na owady, które zwykle łapią w locie.




© medianauka.pl, 2019-01-13, RODZ-1327



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.