Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Królik dziki, królik europejski (Oryctolagus cuniculus)

Królik dziki, królik europejski (Oryctolagus cuniculus) to ssak z rodziny zającowatych, podobny do zająca, jest jednak od niego znacznie mniejszy. Ciało pokryte brunatno-szarym futerkiem, białym od strony brzusznej. Na nogach futro staje się żółtawe. Uszy krótsze niż u zająca, ich wierzchołki są ciemne. Na wardze górnej występują liczne włosy zatokowe. Hodowle królika doprowadziły do wytworzenia ponad 100 ras różniących się mocno od siebie wyglądem i wielkością. Króliki bywają także zwierzętami laboratoryjnym, są także hodowane w domach.

Królik dziki, królik europejski (Oryctolagus cuniculus)
© Corel

Nazwa gatunku
Królik dziki, królik europejski (Oryctolagus cuniculus)
Nazwy obce
angielska: European Rabbit
niemiecka: Wildkaninchen
czeska: Králík divoký. králík evropský
francuska: Lapin de garenne
hiszpańska: Conejo
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Królik dziki, królik europejski - mapa występowania na świecieKrólik dziki, królik europejski - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: od 35 cm do 45 cm
Długość ogona: 7 cm
Ciężar: od 1.4 kg do 2.5 kg
Podgatunki
O. c. algirus (Biju-Duval, 1991)
O. c. cuniculus (Gibb 1990)
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Zajęczaki (Lagomorpha)
Rodzina: Zającowate (Leporidae)

Występowanie i środowisko

Pierwotnie południowo-zachodnia Europa, północno-zachodnia Afryka. Aklimatyzowany w wielu obszarach świata. W Australii rozmnożył się nadmiernie. Można go spotkać w Polsce.

Obszar występowania naturalnego zaznaczono kolorem czerwonym, kolorem zielonym zaznaczono obszary, na których królik został introdukowany.

Tryb życia i zachowanie

Króliki żyją w stadach. Kopią nory pod ziemią, najczęściej na skraju lasu. Aktywne w nocy.

Pożywienie

Trawy, kora drzew, bulwy roślin.

Rozmnażanie

Samica po ciąży trwającej 28-33 dni rodzi 3-10 nagich i ślepych młodych. Wyprowadza kilka miotów w roku. Po 4-12 miesiącach młode są już dojrzałe płciowo.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Królik dziki (Oryctolagus cuniculus)Na obszarach naturalnego występowania jest gatunkiem bliskim zagrożenia wymarciem. Na obszarach, gdzie go introdukowano, jest nadmiernie rozpowszechniony (Australia).

Ciekawostki

U królików ponad połowa poczętych zarodków nie zostaje urodzona na skutek częstych poronień i resorpcji.

Królika udomowiono w państwie rzymskim około 2000 lat temu.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-02-09, ART-GAT329




Polecamy