Kruczyna czarnolica

Kruczyna czarnolica, kruczyna kukułcza (Coracina novaehollandiae) to gatunek ptaka z rodziny liszkojadów. Upierzenie szare, jaśniejsze od spodu, ciemne po bokach głowy, ogonie i skrzydłach. Samica ma spód czarno-biały.


Kruczyna czarnolica (Coracina novaehollandiae)
© Gypsytwitchers - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Australii, na Nowej Gwinei i wybranych wyspach Indonezji. Ptak ten żyje w lasach tropikalnych, na ich obrzeżach, plantacjach , śródpolnych zadrzewieniach.

Tryb życia i zachowanie

To ptak o dziennej aktywności.

Morfologia i anatomia

Ptak dorasta do 26-30 cm długości. Skrzydła są zaostrzone.

Pożywienie

Poluje na owady, głownie modliszki, a także figi.

Rozmnażanie

Czarkowate gniazdo spowite jest pajęczyną. Samica znosi 2-3 jaja.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-08, GAT-9720




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.