Kwezal herbowy

Kwezal herbowy (Pharomachrus mocinno) to gatunek ptaka z rodziny trogonów. Występuje tu wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec ma połyskujące upierzenie, zielone z wierzchu, czerwone od spodu. Na głowie pióra są nastroszone. Dziób jest intensywnie żółty. Charakterystyczne są bardzo długie (do 65 cm) pióra pokryw nadogonowych, stanowiące tren. Samica nie ma trenu i nastroszonych piórek na głowie. Jest zielonkawa.


Kwezal herbowy(Pharomachrus mocinno)
© martin_mecnarowski - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w lasach deszczowych Ameryki Środkowej.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała 35-40 cm, a z ogonem około metra.

Pożywienie

Kwezal herbowy zjada owoce, owady, jaszczurki i żaby.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada w dziuplach drzew. W zniesieniu 2 jaja. Wysiaduje je samiec i samica przez 18 dni.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

W czasach Majów i Azteków za zabicie kwezala groziła śmierć.

Wizerunek tego ptaka znajduje się na fladze i w godle Gwatemali.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-21, GAT-2896




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.