Logo Media Nauka

PL

Łęczak

Łęczak (Tringa glareola) to gatunek ptaka z rodziny bekasowatych z podrodziny brodźców. Ubarwienie samca i samicy podobne. W szacie godowej ciało z wierchu brązowe, z jasnymi plamkami. Nad okiem biegnie biała pręga. Kuper i ogon są białe, ciemno prążkowane. Głowa i szyja oraz pierś po bokach z ciemnymi plamkami. Dziób ma czarny kolor. Nogi są żółtawe. W szacie spoczynkowej plamy z wierzchu ciała mają rdzawy kolor.

Łęczak (Tringa glareola)
© amajk - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Łęczak preferuje bagniste tereny, brzegi wód w tundrze, lasotundrze i w lasach. Obecny w północnej części Europy i Azji. Zimuje w Afryce, Azji i Australii.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Przeloty odbywają się od połowy kwietnia do maja i od lipca do października.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała 20-23 cm i 50-80 wagi ciała. Rozpiętość skrzydeł wynosi 34-42 cm. Waga ciała zwykle waha się w granicach 50-80 g, maksymalnie 95 g.

Pożywienie

Łęczak poluje na owady, pajęczaki, pierścienice, mięczaki, skorupiaki. Rzadko zjada ryby i żaby. Swoją dietę uzupełnia nasionami roślin.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi. Samica wyprowadza jeden lęg w ciągu roku. Jest ptakiem monogamicznym. Do rozrodu przystępuje od maja do czerwca. Do płytkiego zagłębienia w ziemi z wyściółką samica składa zwykle 4 jaja. Rzadko ptak ten wykorzystuje gniazda innych ptaków do rozrodu. Inkubacja trwa 22-23 dni. Wysiadywaniem zajmuje się samiec i samica.

Ochrona i zagrożenia

W Polsce łęczak jako gatunek lęgowy jest na wymarciu. Jest jednak liczny podczas przelotów, wręcz najczęściej spotykanym brodźcem. Podlega w Polsce ochronie ścisłej i wymaga czynnej ochrony. Prawdopodobnie w Polsce gniazduje nie więcej niż 5 par lęgowych.

Ciekawostki

Podczas wędrówek to nasz najliczniejszy brodziec.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2017-02-06, GAT-4306

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Łęczak
      

W Polsce pojawia się podczas przelotów łęczak.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki ptaków

ikonaBatalion
Philomachus pugnax
ikonaBekasik
Lymnocryptes minimus
ikonaBiegus arktyczny
Calidris melanotos
ikonaBiegus długoskrzydły
Calidris bairdii
ikonaBiegus karłowaty
Calidris minutilla
ikonaBiegus krzywodzioby
Calidris ferruginea
ikonaBiegus malutki
Calidris minuta
ikonaBiegus mały
Calidris temminckii
ikonaBiegus morski
Calidris maritima
ikonaBiegus płaskodzioby
Limicola falcinellus
ikonaBiegus płowy
Tryngites subruficollis
ikonaBiegus rdzawy
Calidris canutus
ikonaBiegus tundrowy
Calidris pusilla
ikonaBiegus wielki
Calidris tenuirostris
ikonaBiegus zmienny
Calidris alpina
ikonaBrodziec piegowaty
Tringa melanoleuca
ikonaBrodziec plamisty
Actitis macularia
ikonaBrodziec pławny
Tringa stagnatilis
ikonaBrodziec śniady
Tringa erythropus
ikonaBrodziec żółtonogi
Tringa flavipes
ikonaBrzegowiec
Aphriza virgata
ikonaDubelt
Gallinago media
ikonaKamusznik
Arenaria interpres
ikonaKrwawodziób
Tringa totanus
ikonaKszyk
Gallinago gallinago
ikonaKulik cienkodzioby
Numenius tenuirostris
ikonaKulik mniejszy
Numenius phaeopus
ikonaKulik wielki
Numenius arquata
ikonaKwokacz
Tringa nebularia
ikonaPiaskowiec
Calidris alba
ikonaRycyk
Limosa limosa
ikonaSamotnik
Tringa ochropus
ikonaSłonka
Scolopax rusticola
ikonaSłonka amerykańska
Scolopax minor
ikonaSzlamiec długodzioby
Limnodromus scolopaceus
ikonaSzlamnik
Limosa lapponica
ikonaTerekia
Xenus cinereus




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.