Logo Media Nauka
PL

Łęczak

Łęczak (Tringa glareola) to gatunek ptaka z rodziny bekasowatych z podrodziny brodźców. Ubarwienie samca i samicy podobne. W szacie godowej ciało z wierchu brązowe, z jasnymi plamkami. Nad okiem biegnie biała pręga. Kuper i ogon są białe, ciemno prążkowane. Głowa i szyja oraz pierś po bokach z ciemnymi plamkami. Dziób ma czarny kolor. Nogi są żółtawe. W szacie spoczynkowej plamy z wierzchu ciała mają rdzawy kolor.

Łęczak (Tringa glareola)
© amajk - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Łęczak
Nazwa łacińska
Tringa glareola
Nazwy obce
angielska: Wood sandpiper
niemiecka: Bruchwasserläufer
czeska: Vodouš bahenní
francuska: Chevalier sylvain
hiszpańska: Andarríos bastardo
Pierwsze opisanie gatunku
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: od 20 cm do 23 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 34 cm do 42 cm.
Ciężar: od 50 g do 80 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Bekasowate (Scolopacidae)
Głos
Ostry i przenikliwy gwizd.

Występowanie i środowisko

Łęczak preferuje bagniste tereny, brzegi wód w tundrze, lasotundrze i w lasach. Obecny w północnej części Europy i Azji. Zimuje w Afryce, Azji i Australii.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Przeloty odbywają się od połowy kwietnia do maja i od lipca do października.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała 20-23 cm i 50-80 wagi ciała. Rozpiętość skrzydeł wynosi 34-42 cm. Waga ciała zwykle waha się w granicach 50-80 g, maksymalnie 95 g.

Pożywienie

Łęczak poluje na owady, pajęczaki, pierścienice, mięczaki, skorupiaki. Rzadko zjada ryby i żaby. Swoją dietę uzupełnia nasionami roślin.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi. Samica wyprowadza jeden lęg w ciągu roku. Jest ptakiem monogamicznym. Do rozrodu przystępuje od maja do czerwca. Do płytkiego zagłębienia w ziemi z wyściółką samica składa zwykle 4 jaja. Rzadko ptak ten wykorzystuje gniazda innych ptaków do rozrodu. Inkubacja trwa 22-23 dni. Wysiadywaniem zajmuje się samiec i samica.

Ochrona i zagrożenia

W Polsce łęczak jako gatunek lęgowy jest na wymarciu. Jest jednak liczny podczas przelotów, wręcz najczęściej spotykanym brodźcem. Podlega w Polsce ochronie ścisłej i wymaga czynnej ochrony. Prawdopodobnie w Polsce gniazduje nie więcej niż 5 par lęgowych.

Ciekawostki

Podczas wędrówek to nasz najliczniejszy brodziec.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2017-02-06, GAT-4306

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
łęczak
      

W Polsce pojawia się podczas przelotów łęczak.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia






© Media Nauka 2008-2018 r.