Logo Media Nauka
PL

Samotnik

Samotnik (Tringa ochropus) to ptak z rodziny bekasowatych, podobny do łęczaka. Spód biały, wierzch ciemno-brunatny z jasnym i drobnym kreskowaniem. Najłatwiej tego ptaka rozpoznać podczas zrywania się do lotu, gdyż wówczas widoczne są białe pokrywy nadogonowe i nasada ogona.

Samotnik (Tringa ochropus)
© ryzhkov_sergey - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Występuje w Europie i Azji, a także w Afryce. W Polsce jest nieliczny i nie gniazduje co roku.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. W Polsce występuje w okresie od marca do kwietnia i sierpniu. Zimuje w Afryce i południowej części Europy. Jak nazwa sugeruje, zwykle spotykany pojedynczo lub co najwyżej w niewielkich grupach. Podczas przelotów można go spotkać nad brzegami zbiorników wody stojącej, a nawet w rowach.

Morfologia i anatomia

Samotnik osiąga rozmiary od 20 do 24 cm i rozpiętość skrzydeł 39-44 cm.

Pożywienie

Samotniki polują na owady i drobne skorupiaki i inne bezkręgowce, zbierane zwykle w płytkiej wodzie.

Rozmnażanie

Ptak ten gniazduje w wilgotnych lasach, na torfowiskach wysoko na drzewie, zwykle w gniazdach innych ptaków. Samica pod koniec kwietnia i na początku maja składa jaja w liczbie 4. Wysiadują je samiec i samica.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-10-31, GAT-4305

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
samotnik
         

Okres obserwacji samotnika.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia






© Media Nauka 2008-2018 r.