Logo Media Nauka

Facebook

Samotnik (Tringa ochropus)
© ryzhkov_sergey - Fotolia.com

Samotnik

Samotnik (Tringa ochropus) to ptak z rodziny bekasowatych, podobny do łęczaka. Spód biały, wierzch ciemno-brunatny z jasnym i drobnym kreskowaniem. Najłatwiej tego ptaka rozpoznać podczas zrywania się do lotu, gdyż wówczas widoczne są białe pokrywy nadogonowe i nasada ogona.

Występowanie i środowisko PL

Występuje w Europie i Azji, a także w Afryce. W Polsce jest nieliczny i nie gniazduje co roku.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. W Polsce występuje w okresie od marca do kwietnia i sierpniu. Zimuje w Afryce i południowej części Europy. Jak nazwa sugeruje, zwykle spotykany pojedynczo lub co najwyżej w niewielkich grupach. Podczas przelotów można go spotkać nad brzegami zbiorników wody stojącej, a nawet w rowach.

Morfologia i anatomia

Samotnik osiąga rozmiary od 20 do 24 cm i rozpiętość skrzydeł 39-44 cm.

Pożywienie

Samotniki polują na owady i drobne skorupiaki i inne bezkręgowce, zbierane zwykle w płytkiej wodzie.

Rozmnażanie

Ptak ten gniazduje w wilgotnych lasach, na torfowiskach wysoko na drzewie, zwykle w gniazdach innych ptaków. Samica pod koniec kwietnia i na początku maja składa jaja w liczbie 4. Wysiadują je samiec i samica.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-10-31, GAT-4305


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Okres obserwacji samotnika.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Pokrewne gatunki ptaków

ikonaBrodziec ciemnorzytny
Tringa solitaria
ikonaBrodziec piegowaty
Tringa melanoleuca
ikonaBrodziec pławny
Tringa stagnatilis
ikonaBrodziec śniady
Tringa erythropus
ikonaBrodziec żółtonogi
Tringa flavipes
ikonaKrwawodziób
Tringa totanus
ikonaKwokacz
Tringa nebularia
ikonaŁęczak
Tringa glareola
Bekasowate
Bekasowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?






Polecamy w naszym sklepie

Biblioteczka Montessori. Przyroda
Montessori - Zwierzęta
Kubek sowy
Kubek zwierzęta Bałtyku
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.