Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Brodziec śniady (Tringa erythropus)

Brodziec śniady (Tringa erythropus) to gatunek ptaka z rodziny bekasowatych, z podrodziny brodźców. Samiec i samica wyglądają podobnie. Ptak w szacie godowej ma ciemny wierzch z białym nakrapianiem. Kuper i ogon jest jasny z ciemnymi plamami. Dziób jest czarny z czerwonawą nasadą. Nogi brązowe. W szacie spoczynkowej upierzenie brązowo-szare, z jasnym plamkowaniem. Nad okiem biegnie jasna brew. Spód ciała jasny, plamkowany. Młode osobniki mają gęsto rozmieszczone plamki i żółtawe nogi.

Brodziec śniady (Tringa erythropus)
© Anna Kravchuk - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Brodziec śniady (Tringa erythropus)
Nazwy obce
angielska: Spotted Redshank
niemiecka: Dunkler Wasserläufer
czeska: Vodouš tmavý
francuska: Chevalier arlequin
hiszpańska: Archibebe oscuro
Pierwsze opisanie gatunku
(Pallas, 1764)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Brodziec śniady - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 35 cm
Ciężar: od 110 g do 180 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Bekasowate (Scolopacidae)

Występowanie i środowisko

Preferuje środowisko związane z bagnami, jeziorami (strefa brzegowa) w tundrze i lasotundrze. Występuje w Europie, Azji. Zimowanie odbywa się w rejonie Morza Śródziemnego i w Afryce. Obserwowany u nas wyłącznie podczas przelotów, nielicznie, ale regularnie.

Tryb życia i zachowanie

Za pożywieniem brodzi w płytkiej wodzie. To ptak wędrowny. Przelatuje przez Polskę wiosną w okresie kwiecień-maj, a jesienią w czasie od sierpnia do listopada.

Morfologia i anatomia

Osiąga do 35 cm długości ciała i 110-180 g masy ciała.

Pożywienie

Poluje na wodne bezkręgowce.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi w zagłębieniu. Samica raz do roku składa 4 jaja.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2016-10-26, ART-GAT4292


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
brodziec śniady
   tlo-ikonatlo-ikona  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona Przeloty przez Polskę brodźca śniadego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy