Logo Media Nauka

PL

Kwokacz

Kwokacz (Tringa nebularia) to gatunek ptaka z rodziny bekasowatych o dość jasnym upierzeniu. Z wierzchu jest brązowoszary, spód jest biały. Ciemne kreskowanie występuje na głowie i szyi. Nogi mają oliwkowy odcień. Dziób jest lekko wygięty w górę na jego końcu. Samiec i samica są ubarwione tak samo.

Kwokacz (Tringa nebularia)
© davemontreuil - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Lęgi odbywa w północnej części Europy i Azji. W Polsce nie występuje licznie, głównie podczas przelotów. Pojawia się u nas od lipca do października i od końca marca do maja. Zimuje nad Atlantykiem w Europie i nad Morzem Śródziemnym oraz na Bliskim Wschodzie. Preferuje otwarte łąki, tereny podmokłe, głównie w tundrze, także bagna pośród lasów. Podczas przelotów preferuje tereny piaszczyste. Nie gniazduje w Polsce.

Tryb życia i zachowanie

Podczas lęgów kwokacze żyją w parach. Poza tym okresem łączą się niewielkie w stada, liczące co najwyżej 100 osobników.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała 33-37 cm, skrzydło ma do 20 cm długości. Waga ciała wynosi 130-215 g.

Pożywienie

Kwokacz zjada bezkręgowce, rzadziej narybek i kijanki.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi pomiędzy kamieniami w niewielkiej odległości od kęp roślin. Samiec buduje kilka dołków w ziemi. Samica wybiera najdogodniejszy. Powstaje wyściółka i samica składa jaja. Kwokacz wyprowadza jeden raz w roku. Do lęgów przystępuje w wieku 2 lat. Wysiadywanie trwa do 25 dni. Pisklęta są zagniazdownikami, już na drugi dzień od wyklucia opuszczają gniazdo. Po miesiącu potrafią już latać.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Kwokacz jest u nas ptakiem chronionym. Znajduje się pod ochroną ścisłą.

Ciekawostki

To największy z naszych brodźców.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2017-02-06, GAT-4304

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Kwokacz
     

W Polsce pojawia się podczas przelotów kwokacz.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki ptaków

ikonaBatalion
Philomachus pugnax
ikonaBekasik
Lymnocryptes minimus
ikonaBiegus arktyczny
Calidris melanotos
ikonaBiegus długoskrzydły
Calidris bairdii
ikonaBiegus karłowaty
Calidris minutilla
ikonaBiegus krzywodzioby
Calidris ferruginea
ikonaBiegus malutki
Calidris minuta
ikonaBiegus mały
Calidris temminckii
ikonaBiegus morski
Calidris maritima
ikonaBiegus płaskodzioby
Limicola falcinellus
ikonaBiegus płowy
Tryngites subruficollis
ikonaBiegus rdzawy
Calidris canutus
ikonaBiegus tundrowy
Calidris pusilla
ikonaBiegus wielki
Calidris tenuirostris
ikonaBiegus zmienny
Calidris alpina
ikonaBrodziec piegowaty
Tringa melanoleuca
ikonaBrodziec plamisty
Actitis macularia
ikonaBrodziec pławny
Tringa stagnatilis
ikonaBrodziec śniady
Tringa erythropus
ikonaBrodziec żółtonogi
Tringa flavipes
ikonaBrzegowiec
Aphriza virgata
ikonaDubelt
Gallinago media
ikonaKamusznik
Arenaria interpres
ikonaKrwawodziób
Tringa totanus
ikonaKszyk
Gallinago gallinago
ikonaKulik cienkodzioby
Numenius tenuirostris
ikonaKulik mniejszy
Numenius phaeopus
ikonaKulik wielki
Numenius arquata
ikonaŁęczak
Tringa glareola
ikonaPiaskowiec
Calidris alba
ikonaRycyk
Limosa limosa
ikonaSamotnik
Tringa ochropus
ikonaSłonka
Scolopax rusticola
ikonaSłonka amerykańska
Scolopax minor
ikonaSzlamiec długodzioby
Limnodromus scolopaceus
ikonaSzlamnik
Limosa lapponica
ikonaTerekia
Xenus cinereus




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.