Lisówka pomarańczowa
Lisówka pomarańczowa (Hygrophoropsis aurantiaca) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny lisówkowatych bez wyraźnego smaku i zapachu.
Zdjęcia – galeria
Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.

© jojoo64 – stock.adobe.com
⤢ POWIĘKSZWystępowanie i środowisko PL
Występuje w lasach iglastych na lub w pobliżu spróchniałego drewna.
Owocniki pojawiają się od września do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 2-7 cm średnicy. Trzon ma 2-6 cm wysokości.
Kapelusz pomarańczowy, żółty. Kształt płaski lub lejkowaty z podwiniętym brzegiem.
Blaszki pomarańczowe, zbiegające po trzonie, rozwidlone.
Miąższ jest żółty, pomarańczowy, elastyczny.
Trzon w kolorze kapelusza, o zaostrzonej podstawie.
Podobne gatunki
To grzyb podobny do pieprznika jadalnego (kurki) i stąd jego popularna nazwa to "fałszywa kurka". Kurka jednak nie posiada typowych blaszek i ma kruchy miąższ. No i kurki nie rosną na pniach.
Porównanie gatunków podobnych
Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.
Hygrophoropsis aurantiaca
Smak: brak
Zapach: brak
Zdatność: niejadalny
Środowisko: lasy iglaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: saprofit
Rośnie często na pniach i ma elastyczny miąższ. Blaszki pomarańczowe, zbiegające po trzonie, rozwidlone.
Cantharellus cibarius
Smak: brak danych
Zapach: brak danych
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: inny
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Owocnik ma regularny brzeg kapelusza i blaszki zamiast fałd. Kurka ma kruchy miąższ. Nie rośnie na pniach.
Rozmnażanie
Wysyp żółtawy.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.

Pytania
Jakie są objawy zatrucia lisówką pomarańczową?
Po spożyciu lisówki często występuje biegunka.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | Okres występowania owocników lisówki pomarańczowej. |
Cechy
lasy iglaste

gatunek niejadalny

saprofit
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Pokrewne gatunki grzybów
Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną

W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
© medianauka.pl, 2021-03-07, GAT-639075