Logo Media Nauka

Facebook

Pieprznik jadalny, kurka (Cantharellus cibarius)
© muuraa - stock.adobe.com

Pieprznik jadalny, kurka

Pieprznik jadalny, kurka (Cantharellus cibarius) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny pieprznikowatych, bardzo smaczny, o pomarańczowej barwie i korzennym zapachu. Czasem kurki mają wyblakły kolor i są prawie białawe.

Występowanie i środowisko PL

Występuje w lasach liściastych i iglastych.

Owocniki pojawiają się od czerwca do listopada.

Morfologia i anatomia

Owocnik lejkowaty ma 3-5(10) cm średnicy. Trzon ma 3-6 cm wysokości.

Kapelusz jest lejkowaty, wklęsły, podwinięty, falisty, żółtopomarańczowy

Hymenofor przybiera postać fałd. To nie są blaszki.

Miąższ jest żółtawo-białawy, kruchy.

Trzon cylindryczny, pełny, tej samej barwy co kapelusz, zwęża się ku podstawie.

Podobne gatunki

Kurkę można pomylić z lisówką pomarańczową (Hygrophoropsis aurantiaca), który ma bardziej regularny brzeg kapelusza, blaszki zamiast fałd i występuje później i tylko w lasach szpilkowych. Lisówka rośnie często na pniach i ma elastyczny miąższ.

Rozmnażanie

Zarodniki białe.

Ochrona i zagrożenia

Z uwagi na przebranie, w wybranych rejonach gatunek zanika.

Ciekawostki

Starsze kurki mają pieprzny smak.

Jedzenie dużych ilości kurek może spowodować niestrawność.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2021-01-31, GAT-638962


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

      Okres zbioru kurek.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny

Pokrewne gatunki grzybów

ikonaLejkowiec dęty
Craterellus cornucopioides
Pieprznikowate
Pieprznikowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015




Polecamy w naszym sklepie

Grzyby lecznicze
Grzybownik i mapa
Atlas grzybów
Praktyczny atlas grzybów
Botanika
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.