
Pieprznik jadalny, kurka
Pieprznik jadalny, kurka (Cantharellus cibarius) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny pieprznikowatych, bardzo smaczny, o pomarańczowej barwie i korzennym zapachu. Czasem kurki mają wyblakły kolor i są prawie białawe.
Występowanie i środowisko PL
Występuje w lasach liściastych i iglastych.
Owocniki pojawiają się od czerwca do listopada.
Morfologia i anatomia
Owocnik lejkowaty ma 3-5(10) cm średnicy. Trzon ma 3-6 cm wysokości.
Kapelusz jest lejkowaty, wklęsły, podwinięty, falisty, żółtopomarańczowy
Hymenofor przybiera postać fałd. To nie są blaszki.
Miąższ jest żółtawo-białawy, kruchy.
Trzon cylindryczny, pełny, tej samej barwy co kapelusz, zwęża się ku podstawie.
Podobne gatunki
Kurkę można pomylić z lisówką pomarańczową (Hygrophoropsis aurantiaca), który ma bardziej regularny brzeg kapelusza, blaszki zamiast fałd i występuje później i tylko w lasach szpilkowych. Lisówka rośnie często na pniach i ma elastyczny miąższ.
Rozmnażanie
Zarodniki białe.
Ochrona i zagrożenia
Z uwagi na przebranie, w wybranych rejonach gatunek zanika.
Ciekawostki
Starsze kurki mają pieprzny smak.
Jedzenie dużych ilości kurek może spowodować niestrawność.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2021-01-31, GAT-638962 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ● ● ● ● Okres zbioru kurek.
Cechy
lasy iglaste
lasy liściaste


gatunek jadalny

Pokrewne gatunki grzybów
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015