
Lejkowiec dęty
Lejkowiec dęty (Craterellus cornucopioides) to gatunek jadalnego grzyba prawdopodobnie z rodziny pieprznikowatych. Pachnie intensywnie ale jest łagodny i wyśmienity w smaku.
Występowanie i środowisko PL
Występuje wyłącznie w lasach liściastych, najczęściej w pobliżu buków i dębów. Zwykle wyrastają po kilka w kępie. są lata, że występuje masowo i takie, w których nie można go prawie spotkać. Co roku rosną w tym samym miejscu.
Owocniki pojawiają się od sierpnia do listopada.
Morfologia i anatomia
Owocnik ma 2-5 cm średnicy i 4-12 cm wysokości. Ma lejkowaty kształt, z podwiniętym brzegiem, pusty w środku, falisty na brzegach. Środek czarny, ciemnobrązowy. Zewnętrzna część jest szara lub niebieskawa. Cała pokryta jest hymenoforem. Powierzchnia za z czasem marszczy się wzdłuż owocnika.
Miąższ jest szarobrązowy, ciemny, kruchy..
Podobne gatunki
Jest podobny do jadalnego pieprznika szarego.
Rozmnażanie
Wysyp biały.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
To idealne grzyby do suszenia.
Grzyb ten jest czasem nazywany truflą dla ubogich.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2021-02-18, GAT-639023 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ● ● Okres występowania owocników lejkowca dętego.
Cechy
lasy liściaste

gatunek jadalny

grzyb mikoryzowy
Pokrewne gatunki grzybów
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015