Logo Media Nauka

Łowiec kameruński

Łowiec kameruński (Halcyon malimbica) to gatunek ptaka z rodziny zimorodków o dość masywnej budowie ciała. Dziób duży, silny, czerwono-czarny. Wierzch głowy szarawy, przez oko biegnie czarna opaska. Upierzenie niebieskie z wierzchu i jasne od spodu, na skrzydłach czarne pola. Nogi są pomarańczowe.

Łowiec kameruński (Halcyon malimbica)
© davemontreuil - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Łowiec kameruński
Nazwa łacińska
Halcyon malimbica
Nazwy obce
angielska: Blue-breasted kingfisher
niemiecka: Zügelliest
francuska: Martin-chasseur à poitrine bleue
hiszpańska: Alción pechiazul
Pierwsze opisanie gatunku
(Shaw, 1811)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: 25 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kraskowate (Coraciiformes)
Rodzina: Zimorodki, zimorodkowate (Alcedinidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Afryce, w jej środkowej części. Zasiedla lasy deszczowe i namorzyny wzdłuż rzek.

Tryb życia i zachowanie

Poluje z czatowni w zacienionym miejscu.

Pożywienie

Poluje na owady, inne stawonogi, rzadziej ryby, płazy. Zjada także owoce palmowe.

Rozmnażanie

Gniazduje w gniazdach termitów, które owady zbudowały na drzewach.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2017-02-06, GAT-2922





© Media Nauka 2008-2018 r.