Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Miętus pospolity, miętus (Lota lota)

Miętus pospolity, miętus (Lota lota) to gatunek ryby słodkowodnej z rodziny dorszowatych. Ciało jest walcowate, zwężające się w stronę płetwy ogonowej. W tej części ciało jest bocznie spłaszczone. Ma oliwkowy kolor z wierzchu, boki są jaśniejsze, spód biały. Zdobi go marmurkowy deseń. Łuska jest drobna, ukryta w skórze. Niewielka głowa jest wyposażona w małe oczy. Charakteryzuje ją wąs na podbródku. Szczęka jest wyposażona w zęby.

Miętus pospolity, miętus (Lota lota)
© PiLensPhoto - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Miętus pospolity, miętus (Lota lota)
Nazwy obce
angielska: Burbot
niemiecka: Quappe
czeska: Mník jednovousý
francuska: Lotte
hiszpańska: Lota
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: 50 cm
Ciężar: do 2 kg
Wymiar ochronny
25 cm.
Podgatunki
Lota lota leptura
Lota lota maculosa
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ryby kostnoszkieletowe (Osteichtyes)
Rząd: Dorszokształtne (Gadiformes)
Rodzina: Dorszowate (Gadidae)

Występowanie i środowisko

Ryba ta jako jedyna z dorszowatych żyje w słodkich wodach, w rzekach. Żeruje na płyciznach w zimnym nurcie. Rzadko pojawia się w jeziorach, jeśli już, to w głębinach, gdzie nie dociera światło. Ryba ta występuje nielicznie. U nas można ją spotkać w wodach całej Polski, wliczając Zatokę Pucką, Pomorską i Zalew Szczeciński.

Tryb życia i zachowanie

Najlepszą temperaturą do żerowania dla miętusa jest 5-6 °C. To odróżnia pod tym kątem ten gatunek od większości innych naszych ryb. Prowadzi nocny tryb życia. Jest samotnikiem.

Pożywienie

Jest to drapieżnik, bardzo żarłoczny. Poluje na inne ryby. Przejawia także kanibalizm, nawet wobec osobników podobnej wielkości. Potrafi spustoszyć tarliska, zjadając ikrę innych ryb, w tym łososi.

Rozmnażanie

Tarło miętus odbywa w na ogół w styczniu. Okres godowy jest jednak rozciągnięty na grudzień-marzec. Samica może złożyć od 50 tysięcy do 3 milionów ziaren ikry.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Wymiar ochronny dla tego gatunku to 25 cm. Obowiązuje okres ochronny od 1 grudnia do końca lutego. Wymiar ochronny to 30 cm, w Odrze od ujścia Warty wymiar ochronny wynosi 25 cm.

Ciekawostki

Jest to jedyna ryba z rodziny dorszowatych, która żyje w słodkich wodach.

Miętus nie ma większego znaczenia gospodarczego, gdyż występuje rzadko, choć jego mięso jest smaczne, a wątroba uchodzi za specjał.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2016-02-19, ART-GAT1085


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
miętus
tlo-ikonatlo-ikona         tlo-ikonaTrwa okres rozrodczy miętusa pospolitego.
tlo-ikonatlo-ikona         tlo-ikonaTrwa okres ochronny dla miętusa pospolitego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy