Logo Media Nauka

Nawałniki

Nawałniki, nawałnikowate (Hydrobatidae) to rodzina ptaków z rzędu rurkonosych, do której zaliczamy 21 gatunków w 8 rodzajach. W Polsce nawałniki nie występują.

Wygląd

Upierzenie nawałników jest najczęściej ciemne. Przeważają brązy, czerń, szary z białym. Dziób jest krótki i zakrzywiony, z rurką u nasady. charakterystyczne jest też wysokie czoło.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Oceannik krótkodziobyOceannik krótkodzioby

Oceanites gracilis

Oceannik krótkodzioby (Oceanites gracilis) to gatunek ptaka morskiego z rodziny nawałnikowatych. Ma upierzenie brązowe z jaśniejszymi elementami, w tym białą przepaska u podstawy ogona.





Inne gatunki

  • Oceannik białobrzuchy (Fregetta grallaria)
  • Oceannik czarnobrzuchy (Fregetta tropica)
  • Oceannik szarogrzbiety (Garrodia nereis)
  • Nawałnik malutki (Halocyptena microsoma)
  • Nawałnik burzowy (Hydrobates pelagicus)
  • Oceannik białogardły (Nesofregetta fuliginosa)
  • Oceannik żółtopłetwy (Oceanites oceanicus)
  • Nawałnik maderski (Oceanodroma castro)
  • Nawałnik popielaty (Oceanodroma furcata)
  • Nawałnik bury (Oceanodroma homochroa)
  • Nawałnik obrożny (Oceanodroma hornbyi)
  • Nawałnik duży (Oceanodroma leucorhoa)
  • Nawałnik ciemny (Oceanodroma markhami)
  • Nawałnik wędrowny (Oceanodroma matsudairae)
  • Nawałnik czarny (Oceanodroma melania)
  • Nawałnik brunatny (Oceanodroma monorhis)
  • Nawałnik galapagoski (Oceanodroma tethys)
  • Nawałnik żałobny (Oceanodroma tristrami)
  • Oceannik białobrewy (Pelagodroma marina)

Występowanie i środowisko

Ptaki te występują na wszystkich oceanach świata poza Arktyką. Nawałniki żyją na pełnym oceanie. Najliczniej występują wokół Antarktydy.

Tryb życia i zachowanie

Ptaki te nie są płochliwe. Często podążają za statkami. Sposób żerowania sprawia, iż wydaje się, że ptak chodzi po wodzie.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi od 14 do 26 cm, rozpiętość skrzydeł od 32 do 56 cm, a ciężar ciała od 25 do 68 g.

Rozmnażanie

Ptaki te gnieżdżą się w norach pośród kamieni, korzeni w koloniach na niedostępnych wyspach. Samica znosi zwykle 1 jajo, które wysiaduje przez 40-50 dni.

Pożywienie

Polują na małe ryby, głowonogi, zjadają też plankton i resztki.

Zdjęcia - galeria






© medianauka.pl, 2019-01-13, RODZ-750



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.