PL

Niedźwiedziówka dwórka

Niedźwiedziówka dwórka (Hyphoraia aulica) to gatunek motyla z rodziny niedźwiedziówkowatych. Samica jest nieco większa od samca. Ciało brunatne. Skrzydła pierwszej pary brązowe z żółtymi plamami. Skrzydła drugiej pary są żółto-czarne z żółtą strzępiną. Wzór na skrzydłach zmienny.


Niedźwiedziówka dwórka(Hyphoraia aulica)
© Geza Farkas - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Europie i Azji. Motyl ten jest rzadko u nas spotykany na wybranych stanowiskach w kraju. Zasiedla suche lasy liściaste i iglaste, murawy kserotermiczne, ugory, wrzosowiska, przydroża.

Tryb życia i zachowanie

Okres lotu od połowy maja do końca czerwca. Motyle latają za dnia (samce) oraz w nocy (samice). Zimują gąsienice.

Morfologia i anatomia

Rozpiętość skrzydeł wynosi 34-42 mm.

Pożywienie

Rośliny żywicielki to między innymi krwawnik pospolity, babka wąskolistna, ostrzeń pospolity, świerzbnica polna.

Rozmnażanie

W Polsce występuje tylko jedno pokolenie. Samica składa jaja na spodzie rośliny żywicielki.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-04-06, GAT-1254

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Niedźwiedziówka dwórka
          

Okres lotu niedźwiedziówki pospolitej.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.