logo

Nosoczub szmaragdowy

Nosoczub szmaragdowy (Calyptomena viridis ) to ptak z rodziny szerokodziobów o przysadzistej sylwetce i krótkim, kwadratowym ogonie. Upierzenie intensywnie zielone, na spodzie rozjaśnione. Na górnej części krótkiego dzioba, ma charakterystyczną, gęstą kępkę piór.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ptak ten żyje w lasach deszczowych, wiecznie zielonych. Występuje na Borneo, Sumatrze i Półwyspie Malajskim oraz na pobliskich, mniejszych wyspach

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Głównie owoce, okazjonalnie owady.

Rozmnażanie

Tworzy wiszące gniazda. Samica składa od 1 do 3 jaj, a następnie sama je wysiaduje przez 17-18 dni.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2018-07-06, GAT-8486




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaSzerokodziób czarnobrewy
Serilophus lunatus
ikonaSzerokodziób długosterny
Psarisomus dalhousiae
Szerokodzioby
Szerokodzioby

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.