Logo Media Nauka

Nosoczub szmaragdowy

Nosoczub szmaragdowy (Calyptomena viridis ) to ptak z rodziny szerokodziobów o przysadzistej sylwetce i krótkim, kwadratowym ogonie. Upierzenie intensywnie zielone, na spodzie rozjaśnione. Na górnej części krótkiego dzioba, ma charakterystyczną, gęstą kępkę piór.

Nosoczub szmaragdowy (Calyptomena viridis)
© panuruangjan - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Nosoczub szmaragdowy
Nazwa łacińska
Calyptomena viridis
Nazwy obce
angielska: Green Broadbill, Asian Green Broadbill
niemiecka: Smaragdbreitrachen
czeska: Loboš smaragdový
francuska: Eurylaime vert
hiszpańska: Calyptomena viridis
Pierwsze opisanie gatunku
Raffles, 1822
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: od 14 cm do 17 cm
Rozpiętość skrzydeł: 30 mm.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Szerokodzioby (Eurylaimidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten żyje w lasach deszczowych, wiecznie zielonych. Występuje na Borneo, Sumatrze i Półwyspie Malajskim oraz na pobliskich, mniejszych wyspach

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Głównie owoce, okazjonalnie owady.

Rozmnażanie

Tworzy wiszące gniazda. Samica składa od 1 do 3 jaj, a następnie sama je wysiaduje przez 17-18 dni.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-07-06, GAT-8486





© Media Nauka 2008-2018 r.