Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Nur czarnoszyi
(Gavia arctica)

Nur czarnoszyi (Gavia arctica) to ptak z rodziny nurów. W szacie godowej kark i głowa jest szarawa, przód szyi jest czarny. Po bokach szyi znajdują się czarno-białe wzory. Podobne znajdują się na wierzchu ciała. Z tyłu nieco z boku znajduje się biała plama. Poza godami ptaki są białe po bokach głowy, od spodu i na przodzie szyi, a ciemne z wierzchu. Młode osobniki mają brązowy odcień upierzenia. Dziób jest prosty, ostro zakończony.

Nur czarnoszyi (Gavia arctica)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Nur czarnoszyi (Gavia arctica)
Nazwy obce
angielska: Arctic Loon, Black-throated Diver, Black-throated Loon
niemiecka: Prachttaucher
czeska: Potáplice severní
francuska: Plongeon arctique
hiszpańska: Colimbo ártico, gavia ártica
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Nur czarnoszyi - mapa występowania na świecieNur czarnoszyi - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 58 cm do 73 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 110 cm do 130 cm.
Ciężar: do 3.4 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Nury (Gaviiformes)
Rodzina: Nury (Gaviidae)

Występowanie i środowisko

W okresie lęgów zasiedla północną Azję oraz Skandynawię. Zajmuje wszelkie zbiorniki pełne ryb. W Polsce ptaka tego można spotkać cały rok na wybrzeżu. Podczas przelotów spotykany także w głębi kraju na zbiornikach wodnych.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Potrafi przebywać pod wodą do 2 minut. Głos: w okresie lęgowym są to głośne gwizdy.

Pożywienie

Zjada głównie ryby. Dietę rybną uzupełnia żabami, skorupiakami, mięczakami, owadami żyjącymi w wodzie.

Rozmnażanie

Wyprowadza jeden lęg w roku. Gniazduje każdego roku w tym samym miejscu na wyspach, płyciznach przy brzegu zbiorników wodnych. Samiec buduje gniazdo i imitacje gniazda w pobliżu. Samica składa 1-2 (rzadziej 3) jaja, które wraz z samcem wysiaduje przez 28-30 dni. Po 2-3 dniach od wyklucia młode przenoszą się nad wodę. Potrafią latać dopiero po 2-3 miesiącach. Młode przystępują do rozrodu po 2-3 latach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak ten jest objęty ścisłą ochroną.

Ciekawostki

Samiec oprócz głównego gniazda buduje także jego imitacje, prawdopodobnie dla zmylenia drapieżników.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-05-05, GAT-790


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
nur czarnoszyi
  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Możliwość obserwacji w Polsce nura czarnoszyjego, głównie na wybrzeżu. W pozostałych miesiącach bardzo rzadko można go również spotkać.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.