logo




Nury

Nury (Gaviiformes) to rząd ptaków, do którego zaliczamy 1 rodzinę wodnych ptaków. Prawie wszystkie gatunki można spotkać w Polsce.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Nur białodziobyNur białodzioby PL Zalatujący

Gavia adamsii

Nur białodzioby (Gavia adamsii) to ptak z rodziny nurów, największy z nurów, podobny do lodowca. Odróżnia go od niego żółtawo-biały dziób.


Nur czarnoszyiNur czarnoszyi PL Lęgowy sporadycznie Przelotny / przylatujący Nieliczny  ! 

Gavia arctica

Nur czarnoszyi to spotykany głównie na wybrzeżu ptak, który u nas zimuje. Widywany też w głębi kraju podczas przelotów. W Polsce ptaka tego można spotkać cały rok na wybrzeżu. Podczas przelotów spotykany także w głębi kraju.


Nur lodowiec
Nur lodowiec
Nur lodowiec PL Zalatujący

Gavia immer

Nur lodowiec to rzadko spotykany w naszym kraju ptak z rodziny nurów o czarno-białym upierzeniu. Na szyi znajduje się obroża i półobroża paskowana czarno-biało. W szacie spoczynkowej ciało z wierzchu szarobrunatne, a spód biały.


Nur rdzawoszyiNur rdzawoszyi PL Zalatujący

Gavia stellata

To najmniejszy przedstawiciel nurów. Ptak ten wędruje okresowo na południe. Spotykany jest regularnie w Polsce, głównie nad Bałtykiem podczas przelotów i zim. W godowej szacie ma szarą szyję z czerwoną, podłużną plamą na przodzie.


Nur pacyficznyNur pacyficzny

Gavia pacifica

Nur pacyficzny (Gavia pacifica) to ptak z rodziny nurów. Głowa i szyja ma zaokrąglony zarys i jasnoszare upierzenie. Pierś w części górnej jest czarno-szara, niżej biała. Spód biały.





Występowanie i środowisko

Występują na półkuli północnej. Lato spędzają nad akwenami śródlądowymi, zimy na morzu w niewielkiej odległości od brzegu.

Poniższa tabela zawiera dane na temat występowania opisanych tu gatunków z tej rodziny na różnych kontynentach. Jeżeli jeden gatunek występuje na kilku kontynentach, to jest ujęty we wszystkich tych miejscach.

KontynentLiczba gatunków
Europa4
Azja4
Afryka1
Ameryka Północna3
Ameryka Południowa0
Australia0
Antarktyda0

Tryb życia i zachowanie

Bardzo dobrze pływają i nurkują. Ciężko startują do lotu. Na lądzie poruszają się niemrawo.

Morfologia i anatomia

Wszystkie gatunki mają wydłużone, wrzecionowate ciało, grubą szyję, krótki ogon i skrzydła. Dziób stosunkowo długi, silny i prosty, ostro zakończony. Nogi krótkie, skok dwubocznie spłaszczony. Trzy przednie palce spięte są błoną pławną. Charakterystyczne jest przesunięcie nóg ku tyłowi, co utrudnia ptakowi poruszanie się na lądzie, za to świetnie przystosowuje do poruszania się w wodzie. Zwykle ubarwione czarno-biało. W okresie godów ubarwienie się zmienia. Brak dymorfizmu płciowego.

Rozmnażanie

Gniazduje na brzegi jeziora lub wysepkach. Samica składa najczęściej 2 jaja, które wysiaduje samiec i samica przez 24-29 dni. Pisklęta są zagniazdownikami.

Pożywienie

Zjadają ryby, skorupiaki, kijanki, żaby, larwy owadów.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Ciekawostki

nur pacyficzny (Gavia pacifica) - był uznawany do niedawna za podgatunek nura czarnoszyjego.

Nury należą do najlepiej nurkujących ptaków na świecie.

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

     Nur czarnoszyi: Możliwość obserwacji w Polsce nura czarnoszyjego, głównie na wybrzeżu. W pozostałych miesiącach bardzo rzadko można go również spotkać.
      Nur rdzawoszyi: Możliwość obserwacji w Polsce podczas przelotów nura rdzawoszyjego
          Nur rdzawoszyi: Możliwość obserwacji zimą nieliczne okazy nura rdzawoszyjego podczas zimowania w Polsce.
          Nur rdzawoszyi: Możliwość obserwacji zimą nieliczne okazy nura rdzawoszyjego podczas zimowania w Polsce.
           Nur rdzawoszyi: Nur rdzawoszyi przystępuje do lęgów.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia

Oznaczenia

Poniżej przedstawiamy opis zastosowanych oznaczeń gatunków.

Występowanie w Polsce

PL
- gatunek zaobserwowany w Polsce w stanie dzikim po 1950 r.
PL - wtórnie
- gatunek introdukowany w Polsce rozmyślnie lub przypadkowo, tworzący stałe populacje.
PL - obserwacje dawne
- gatunek obserwowany ostatnio w Polsce w latach 1801-1950.
PL - hodowla
- gatunek hodowlany.

Liczebność

Podana liczba oznacza liczbę zwykle szacowaną samców lub par lęgowych obserwowanych w Polsce w ciągu roku (dotyczy gatunków lęgowych w Polsce).

Bardzo liczny
- 3 000 001 - 30 000 000
Liczny
- 300 001 - 3 000 000
Średnio liczny
- 30 001 - 300 000
Nieliczny
- 3001 - 30 000
Bardzo nieliczny
- 301 - 3 000
Skrajnie nieliczny
- 1 - 300

Status

Lęgowy
- gniazduje regularnie na dyżym obszarze kraju.
Lęgowy sporadycznie
- gniazduje sporadycznie w kraju lub tylko lokalnie.
Przelotny/przylatujący
- gatunek regularnie stacjonuje w kraju podczas swoich przelotów lub przylatuje na zimowiska.
Zalatujący
- gatunek pojawiający się w Polsce nieregularnie.
Zalatujący wyjątkowo
- gatunek pojawiający się wyjątkowo w kraju (poniżej 5 obserwacji).

 ! 
- gatunek ujęty w Załączniku i Dyrektywie Ptasiej (2009/147/WE z 30-11-2009 w sprawie ochrony dzikiego ptactwa), wskazującej na gatunki podlegające wraz z siedliskami szczególnej ochronie.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj

© medianauka.pl, 2014-01-06, RODZ-195
Data aktualizacji artykułu: 2021-10-02





 

Jaki ptak najszybciej pływa?

Jaki ptak najszybciej pływa?

Wśród ptaków mamy także takie, które opanowały środowisko wodne. Który z gatunków najszybciej pływa?

Jaki ptak najgłębiej nurkuje?

Jaki ptak najgłębiej nurkuje?

Wśród ptaków mamy także takie, które opanowały środowisko wodne. Który z gatunków najgłębiej nurkuje?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?




Polecamy w naszym sklepie

Paw Puzzle
Mapa świata Puzzle
Kolorowe skarpetki urodzinowe
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.