Nury

Nury (Gaviiformes) to rząd ptaków, do którego zaliczamy 1 rodzinę wodnych ptaków. Prawie wszystkie gatunki można spotkać w Polsce.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.

Nur białodziobyNur białodzioby PL Zalatujący

Gavia adamsii

Nur białodzioby (Gavia adamsii) to ptak z rodziny nurów, największy z nurów, podobny do lodowca. Odróżnia go od niego żółtawo-biały dziób.


Nur czarnoszyiNur czarnoszyi PL Przelotny / przylatujący Nieliczny  ! 

Gavia arctica

Nur czarnoszyi to spotykany głównie na wybrzeżu ptak, który u nas zimuje. Widywany też w głębi kraju podczas przelotów. W Polsce ptaka tego można spotkać cały rok na wybrzeżu. Podczas przelotów spotykany także w głębi kraju.


Nur lodowiecNur lodowiec PL Zalatujący

Gavia immer

Nur lodowiec to rzadko spotykany w naszym kraju ptak z rodziny nurów o czarno-białym upierzeniu. Na szyi znajduje się obroża i półobroża paskowana czarno-biało. W szacie spoczynkowej ciało z wierzchu szarobrunatne, a spód biały.


Nur pacyficznyNur pacyficzny

Gavia pacifica

Nur pacyficzny (Gavia pacifica) to ptak z rodziny nurów. Głowa i szyja ma zaokrąglony zarys i jasnoszare upierzenie. Pierś w części górnej jest czarno-szara, niżej biała. Spód biały.


Nur rdzawoszyiNur rdzawoszyi PL Zalatujący

Gavia stellata

To najmniejszy przedstawiciel nurów. Ptak ten wędruje okresowo na południe. Spotykany jest regularnie w Polsce, głównie nad Bałtykiem podczas przelotów i zim. W godowej szacie ma szarą szyję z czerwoną, podłużną plamą na przodzie.



Występowanie i środowisko

Występują na półkuli północnej. Lato spędzają nad akwenami śródlądowymi, zimy na morzu w niewielkiej odległości od brzegu.

Tryb życia i zachowanie

Bardzo dobrze pływają i nurkują. Ciężko startują do lotu. Na lądzie poruszają się niemrawo.

Morfologia i anatomia

Wszystkie gatunki mają wydłużone, wrzecionowate ciało, grubą szyję, krótki ogon i skrzydła. Dziób stosunkowo długi, silny i prosty, ostro zakończony. Nogi krótkie, skok dwubocznie spłaszczony. Trzy przednie palce spięte są błoną pławną. Charakterystyczne jest przesunięcie nóg ku tyłowi, co utrudnia ptakowi poruszanie się na lądzie, za to świetnie przystosowuje do poruszania się w wodzie. Zwykle ubarwione czarno-biało. W okresie godów ubarwienie się zmienia. Brak dymorfizmu płciowego.

Rozmnażanie

Gniazduje na brzegi jeziora lub wysepkach. Samica składa najczęściej 2 jaja, które wysiaduje samiec i samica przez 24-29 dni. Pisklęta są zagniazdownikami.

Pożywienie

Zjadają ryby, skorupiaki, kijanki, żaby, larwy owadów.

Ochrona i zagrożenia

Żaden gatunek nura nie jest zagrożony wyginięciem.

Ciekawostki

nur pacyficzny (Gavia pacifica) - był uznawany do niedawna za podgatunek nura czarnoszyjego.

Nury należą do najlepiej nurkujących ptaków na świecie.

Zdjęcia - galeria


© Media Nauka, 2014-01-06, ART-RZAD54




Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Nur czarnoszyi
     

Możliwość obserwacji w Polsce nura czarnoszyjego, głównie na wybrzeżu. W pozostałych miesiącach bardzo rzadko można go również spotkać.

ukryj/pokaż
Nur rdzawoszyi
      

Możliwość obserwacji w Polsce podczas przelotów nura rdzawoszyjego

          

Możliwość obserwacji zimą nieliczne okazy nura rdzawoszyjego podczas zimowania w Polsce.

          

Możliwość obserwacji zimą nieliczne okazy nura rdzawoszyjego podczas zimowania w Polsce.

           

Nur rdzawoszyi przystępuje do lęgów.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia

Oznaczenia

Poniżej przedstawiamy opis zastosowanych oznaczeń gatunków.

Występowanie w Polsce

PL
- gatunek zaobserwowany w Polsce w stanie dzikim po 1950 r.
PL - wtórnie
- gatunek introdukowany w Polsce rozmyślnie lub przypadkowo, tworzący stałe populacje.
PL - obserwacje dawne
- gatunek obserwowany ostatnio w Polsce w latach 1801-1950.
PL - hodowla
- gatunek hodowlany.

Liczebność

Podana liczba oznacza liczbę zwykle szacowaną samców lub par lęgowych obserwowanych w Polsce w ciągu roku (dotyczy gatunków lęgowych w Polsce).

Bardzo liczny
- 3 000 001 - 30 000 000
Liczny
- 300 001 - 3 000 000
Średnio liczny
- 30 001 - 300 000
Nieliczny
- 3001 - 30 000
Bardzo nieliczny
- 301 - 3 000
Skrajnie nieliczny
- 1 - 300

Status

Lęgowy
- gniazduje regularnie na dyżym obszarze kraju.
Lęgowy sporadycznie
- gniazduje sporadycznie w kraju lub tylko lokalnie.
Przelotny/przylatujący
- gatunek regularnie stacjonuje w kraju podczas swoich przelotów lub przylatuje na zimowiska.
Zalatujący
- gatunek pojawiający się w Polsce nieregularnie.
Zalatujący wyjątkowo
- gatunek pojawiający się wyjątkowo w kraju (poniżej 5 obserwacji).

 ! 
- gatunek ujęty w Załączniku i Dyrektywie Ptasiej (2009/147/WE z 30-11-2009 w sprawie ochrony dzikiego ptactwa), wskazującej na gatunki podlegające wraz z siedliskami szczególnej ochronie.

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.