Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Nur rdzawoszyi
(Gavia stellata)

Nur rdzawoszyi (Gavia stellata) to dość duży ptak, większy od krzyżówki, który w godowej szacie ma szarą szyję z czerwoną, podłużną plamą na przodzie. Grzbiet jest również szary, jasno nakrapiany. W szacie spoczynkowej wierzch ciała jest brunatny, nakrapiany, szyja biaława. Dziób wydaje się lekko wygięty ku górze. Trzyma go podczas pływania skośnie w górę. Jest podobny do nura czarnoszyjego.

Nur rdzawoszyi (Gavia stellata)
© Wolfgang Kruck - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Nur rdzawoszyi (Gavia stellata)
Nazwy obce
angielska: Red-throated loon
niemiecka: Sterntaucher
czeska: Potáplice malá
francuska: Plongeon catmarin
hiszpańska: Colimbo chico
Pierwsze opisanie gatunku
(Pontoppidan, 1763)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Nur rdzawoszyi - mapa występowania na świecieNur rdzawoszyi - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 53 cm do 69 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 106 cm do 116 cm.
Ciężar: od 1 kg do 1.9 kg
Maksymalna długość życia
20 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Nury (Gaviiformes)
Rodzina: Nury (Gaviidae)
Głos
Głos jest podobny do głosu gęsi.

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje na półkuli północnej, gniazduje na dalekiej północy w Ameryce Północnej, na Islandii, na północnych obszarach Wielkiej Brytanii, w Skandynawii, na Syberii. Ptak ten wędruje okresowo na południe. Spotykany jest regularnie w Polsce, głównie nad Bałtykiem podczas przelotów i zim. Podczas zimy obserwacje są nieliczne i częściej w głębi kraju.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten pływa głęboko zanurzony w wodzie. Jest ptakiem wędrownym. Za pożywieniem potrafi zanurkować na głębokość nawet 10 metrów. Pod wodą przebywa do 1,5 minuty. Głos jest podobny do głosu gęsi.

Pożywienie

Ptak ten odżywia się przede wszystkim rybami. Zjada też ikrę, żaby, owady, mięczaki i skorupiaki.

Rozmnażanie

Nury te łączą się w pary na całe życie. Początek lęgów przypada na maj. Gniazdują na brzegu lub na płytkiej wodzie. Gniazdo to około trzydziestocentymetrowy kopiec zbudowany z mchu, wodnych roślin. Samica składa 1-2 jaja. Okres wysiadywania trwa 26-28 dni. Jaja wysiaduje samiec i samica. Już po jednym dniu młode opuszczają gniazdo. Potrafią latać po 40 dniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak ten jest objęty ścisłą ochroną. W Europie jest zagrożony wyginięciem.

Ciekawostki

To najmniejszy gatunek nura.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-04-16, GAT-756


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
nur rdzawoszyi
  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona 

Możliwość obserwacji w Polsce podczas przelotów nura rdzawoszyjego

tlo-ikonatlo-ikona          

Możliwość obserwacji zimą nieliczne okazy nura rdzawoszyjego podczas zimowania w Polsce.

tlo-ikonatlo-ikona          

Możliwość obserwacji zimą nieliczne okazy nura rdzawoszyjego podczas zimowania w Polsce.

    tlo-ikona       

Nur rdzawoszyi przystępuje do lęgów.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.