Logo Media Nauka

Facebook

Nur pacyficzny (Gavia pacifica)
© Sophia - stock.adobe.com

Nur pacyficzny

Nur pacyficzny (Gavia pacifica) to ptak z rodziny nurów. Głowa i szyja ma zaokrąglony zarys i jasnoszare upierzenie. Pierś w części górnej jest czarno-szara, niżej biała. Spód biały. Wierzch czarny z białymi pasami. W szacie spoczynkowej wierzch jest szarobrązowy.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Ameryce Północnej (północne rejony i zachodnie wybrzeże aż po Meksyk) oraz we wschodniej części Azji.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 58-74 cm, rozpiętość skrzydeł 91-128 cm.

Pożywienie

Poluje głównie na ryby, rzadziej na wodne bezkręgowce.

Rozmnażanie

Gniazdo to płytkie zagłębienie w podłożu. W złożeniu 1-2 jaja. Młode potrafią pływać zaraz po wykluciu.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-22, GAT-2031




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaNur białodzioby
Gavia adamsii
ikonaNur czarnoszyi
Gavia arctica
ikonaNur lodowiec
Gavia immer
ikonaNur rdzawoszyi
Gavia stellata
Nury
Nury

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.







Polecamy w naszym sklepie

Kubek zwierzęta Bałtyku
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki Kostka
kolorowe skarpetki góra lodowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.