Nur pacyficzny

Nur pacyficzny (Gavia pacifica) to ptak z rodziny nurów. Głowa i szyja ma zaokrąglony zarys i jasnoszare upierzenie. Pierś w części górnej jest czarno-szara, niżej biała. Spód biały. Wierzch czarny z białymi pasami. W szacie spoczynkowej wierzch jest szarobrązowy.


Nur pacyficzny(Gavia pacifica)
© Sophia - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Ameryce Północnej (północne rejony i zachodnie wybrzeże aż po Meksyk) oraz we wschodniej części Azji.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 58-74 cm, rozpiętość skrzydeł 91-128 cm.

Pożywienie

Poluje głównie na ryby, rzadziej na wodne bezkręgowce.

Rozmnażanie

Gniazdo to płytkie zagłębienie w podłożu. W złożeniu 1-2 jaja. Młode potrafią pływać zaraz po wykluciu.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-22, GAT-2031




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.