PL

Nur białodzioby

Nur białodzioby (Gavia adamsii) to ptak z rodziny nurów, podobny do lodowca. Odróżnia go od niego żółtawo-biały dziób.


Nur białodzioby(Gavia adamsii)
© randimal - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje na północy Azji, Europy (Skandynawia) i Ameryki Północnej. Gnieździ się przy ujściach rzek, na jeziorach oraz morskich wybrzeżach. Dość rzadko bywa obserwowany w Polsce, głównie nad Zatoką Gdańską.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia. W Polsce był obserwowany w okresie od lutego do połowy maja i od października do połowy grudnia.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 70-90 cm, rozpiętość skrzydeł 135-150 cm, a ciężar 4-6 kg.

Pożywienie

Poluje na ryby, rzadziej mięczaki i skorupiaki i inne morskie bezkręgowce.

Rozmnażanie

Gniazduje w bezpośrednim sąsiedztwie wody. Gniazdo ma niewielkie rozmiary, czasem nie posiada nawet wyściółki. Samica składa zwykle 2 jaja.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podlega w Polsce ochronie ścisłej.

Ciekawostki

To największy gatunek nura.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-22, GAT-2030




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.