Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Nur lodowiec (Gavia immer)

Lodowiec (Gavia immer) to jeden z czterech gatunków z rodziny nurów o pstrym wierzchu ciała. Głowa i szyja są czarne. Na szyi znajduje się obroża i półobroża paskowana czarno-biało. W szacie spoczynkowej ciało z wierzchu szarobrunatne, a spód biały. Dziób czarny, długi, mocny i ostro zakończony. Nogi przesunięte ku tyłowi, co utrudnia mu poruszanie się po lądzie.

Nur lodowiec (Gavia immer)
© Corel

Nazwa gatunku
Nur lodowiec (Gavia immer)
Nazwy obce
angielska: Common Loon, Great Northern Diver, Great Northern Loon
niemiecka: Eistaucher
czeska: Potáplice lední
francuska: Plongeon huard
hiszpańska: Colimbo grande
Pierwsze opisanie gatunku
(Brünnich, 1764)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Nur lodowiec - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 70 cm do 80 cm
Ciężar: do 4.6 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Nury (Gaviiformes)
Rodzina: Nury (Gaviidae)

Występowanie i środowisko

Ameryka Północna, Grenlandia, Islandia. Rzadko zalatuje do Polski. To zaledwie kilkadziesiąt obserwacji i to podczas przelotów. W okresie lęgowym można go spotkać nad jeziorami, zimą na morzu.

Tryb życia i zachowanie

Świetnie pływa i nurkuje. Do lotu wzbija się ciężko i długo. Gdy jest już w powietrzu, lot jest szybki.

Pożywienie

Ptaki te zjadają głównie ryby do długości 28 cm. Oprócz tego mięczaki i owady.

Rozmnażanie

Gniazdo powstaje na płyciźnie, brzegu lub wysepce, jest dużych rozmiarów.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak ten jest objęty ochroną gatunkową.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-06-19, ART-GAT610




Polecamy