Logo Serwisu Media Nauka


Okapi (Okapia johnstoni)

Okapi (Okapia johnstoni) to gatunek ssaka z rodziny żyrafowatych. Nie ma tak długiej szyi jak u żyrafy. Ma duże uszy, wysokie nogi. Sierść rudobrązowa lub czarna, głowa jasna, nogi, ogon i pośladki pokryte białymi, poprzecznymi paskami. Nad kopytami czarne obrączki. Samce na głowie mają parę krótkich rogów. Okapi ma długi i ruchliwy język. Ma bardzo dobry słuch i wzrok. Dobrze znosi niewolę.

Okapi (Okapia johnstoni)
© Judy Whitton - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Okapi (Okapia johnstoni)
Synonimy
Equus johnstoni P.L. Sclater, 1901
Nazwy obce
angielska: Okapi
niemiecka: Okapi
czeska: Okapi
francuska: Okapi
hiszpańska: Okapi
Pierwsze opisanie gatunku
(P.L. Sclater, 1901)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Okapi - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 210 cm
Długość ogona: 40 cm
Ciężar: do 250 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Żyrafowate (Giraffidae)

Występowanie i środowisko

Środkowa Afryka w dorzeczu Kongo. Gęste lasy równikowe.

Tryb życia i zachowanie

Jest zwierzęciem bardzo płochliwym i trudnym w obserwacji. Nigdy nie skupia się w stada. Wędruje samotnie lub w kilka sztuk. Jest aktywne w nocy. Dzień spędza w legowisku, przykryte liśćmi.

Pożywienie

Liście drzew i krzewów, owoce, rośliny zielne.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 426-456 dni. Samica w sierpniu lub we wrześniu rodzi zwykle jedno młode. Po urodzeniu młode ma 16 kg i 80 cm wzrostu.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Na terenie swojego występowania okapi objęte jest całkowitą ochroną.

Ciekawostki

Okapi potrafi sięgnąć językiem do oczu.

Pigmeje polowali na okapi ze względu na smaczne mięso.

Nauka zna okapi dopiero od 1901 r.

To żywa skamielina, która przetrwała aż do dnia dzisiejszego z czasów miocenu.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2012-12-29, ART-GAT216




Polecamy