Logo Serwisu Media Nauka

Żyrafa
(Giraffa camelopardalis)

Żyrafa (Giraffa camelopardalis) to piękny, dostojny ssak z rodziny żyrafowatych o charakterystycznej długiej szyi, długich nogach. Samiec jest znacznie większy od samicy i posiada dodatkowy wyrostek rogowy na kości czołowej. Wyrostki kostne nie są zrzucane i pokryte są owłosioną skórą. Ubarwienie jest ziemistożółte z dużymi ciemniejszymi wielokątnymi plamami na szyi i grzbiecie. Na nogach plamy są mniejsze. Sierść jest podobna do końskiej. U samców wzdłuż szyi ciągnie się grzywa o sztywnym włosiu.

Żyrafa (Giraffa camelopardalis)
© TheThirdMan - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Żyrafa (Giraffa camelopardalis)
Nazwy obce
angielska: Giraffe
niemiecka: Giraffe
czeska: Žirafa
francuska: Girafe
hiszpańska: Jirafa
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Żyrafa - mapa występowania na świecie
Wielkość
Ciężar: od 550 kg do 1200 kg
Maksymalna długość życia
28 lat.
Podgatunki
Giraffa camelopardalis peralta
Giraffa camelopardalis rothschildi
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Żyrafowate (Giraffidae)

Występowanie i środowisko

Sawanny i lasostepy Afryki.

Tryb życia i zachowanie

Żyrafa jest aktywna o świcie i o zmierzchu. Spożywa pokarm 12 godzin dziennie. Przebywa w małych grupach liczących 5-6 osobników. Porusza się inochodem z prędkością 6-7 km/h, galopuje z prędkością 56 km/h. Pije mało wody i jest wytrzymała na jej brak. Jest bardzo ostrożna, nie jest agresywna, ale zmuszona do obrony kopie przednimi nogami i bodzie.

Morfologia i anatomia

Żyrafa ma duże oczy, ozdobione dużymi rzęsami. Ma ruchliwe i mięsiste wargi oraz język, którymi zrywa liście z drzew. Ma doskonały wzrok.

Pożywienie

Głównie rośliny z rodziny mimozowatych. Zjada dziennie 60 kg zielonki.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 15 miesięcy. Samica rodzi jedno młode, które karmi 8-12 miesięcy. Młode ważą 95-100 kg, po 30 minutach młode staje na nogi, po 10 godzinach może już biegać. Po 14 dniach młoda żyrafa może przyjmować stały pokarm. Po 16 miesiącach młode staje się samodzielne, a dojrzałość płciową osiąga w wieku 2,5-3,5 lat. Samica rodzi co 18 miesięcy.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Żyrafa śpi tylko kilkanaście minut na dobę, a w południe drzemie w cieniu drzew.

Szyja żyrafy zawiera tylko 7 kręgów szyjnych, tak jak u wszystkich ssaków.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2011-10-21, GAT-81




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.