logo

Orzeł australijski

Orzeł australijski (Aquila audax) to gatunek drapieżnego ptaka z rodziny jastrzębiowatych o czarnym upierzeniu. Przez skrzydła przebiega jasnobrązowy pas. Szyja i kark brązowawe. Skoki porośnięte obficie piórami. Ogon z klinem.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Orzeł ten występuje w Australii w lasach, otwartych terenach, porośniętych krzewami, trawiastych.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia lub koczuje.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 85-104 cm.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2021-07-17, GAT-2270




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaOrzeł iberyjski
Aquila adalberti
ikonaOrlik grubodzioby
Aquila clanga
ikonaOrlik krzykliwy
Aquila pomarina
ikonaOrzeł cesarski
Aquila heliaca
ikonaOrzeł czarny
Aquila verreauxii
ikonaOrzeł przedni
Aquila chrysaetos
ikonaOrzeł stepowy
Aquila nipalensis
Jastrzębiowate
Jastrzębiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Praca zbiorowa - Atlas ptaków świata, ISBN 83-7073-059-0, MULTICO 1994


Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.