Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Orzeł przedni
(Aquila chrysaetos)

Orzeł przedni (Aquila chrysaetos) to piękny, duży ptak drapieżny z rodziny jastrzębiowatych, większy od myszołowa. Samica jest większa od samca. Ma ciemnobrunatne upierzenie, głowę i kark z odcieniem złota. Spód jest nieco jaśniejszy. Lotki są czarne, podobnie jak koniec ogona. Dziób jest czarny, palce żółte. Skrzydła dość wąskie i długie. Lotki na skrzydłach palczaste. Młode osobniki mają białe plamy u nasady ogona i na skrzydle.

Orzeł przedni (Aquila chrysaetos)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Orzeł przedni (Aquila chrysaetos)
Nazwy obce
angielska: Golden Eagle
niemiecka: Steinadler
czeska: Orel skalní
francuska: Aigle royal
hiszpańska: águila real, águila caudal
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Orzeł przedni - mapa występowania na świecieOrzeł przedni - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 80 cm do 90 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 195 cm do 220 cm.
Ciężar: od 2.8 kg do 4.5 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Drapieżne (Falconiformes)
Rodzina: Jastrzębiowate (Accipitridae)
Jaja
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Północna część Europy, Azja i Ameryka Północna. W Polsce bardzo rzadki, pod całkowitą ochroną wraz ze stanowiskami lęgowymi w promieniu 500 m. Występuje zaledwie na kilku-kilkunastu stanowiskach.

Tryb życia i zachowanie

Dorosłe osobniki prowadzą osiadły tryb życia. Młode osobniki do 4-5 roku życia koczują. Każda para orłów potrzebuje bardzo rozległego terytorium łowieckiego (do 200 km2).

Lot najczęściej jest szybujący, wysoki. Czasem nurkuje z dużą szybkością. Rzadko zawisa.

Pożywienie

Poluje na średniej wielkości ptaki i ssaki. Zjada także padlinę.

Rozmnażanie

Gnieździ się w lesie, w górach pośród skał. Zwykle buduje kilka gniazd, które na zmianę użytkuje. Samica składa raz do roku w od końca lutego, w marcu lub kwietniu 2 jaja i wysiaduje przez 42 dni. Młode są w gnieździe 3 miesiące. Śmiertelność wśród piskląt wynosi 65-70%.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce jest to gatunek chroniony wraz ze stanowiskami lęgowymi. Fotografowanie stanowisk lęgowych tych orłów niepokoi ptaki i ma wpływ na straty w lęgach. Wykonywanie fotografii wymaga specjalnego zezwolenia.

Ciekawostki

Do połowy XIX wieku w Polsce gniazdował w całym kraju. Orzeł przedni był i jest uważany za symbol męstwa.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-26, GAT-551


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
orzeł przedni
 tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona        

Trwa okres składania jaj u orła przedniego.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.