logo

Orzeł czarny

Orzeł czarny (Aquila verreauxii) to gatunek ptaka szponiastego z rodziny jastrzębiowatych, zaliczany do orłów o czarnym upierzeniu. Pióra kupra i pokryw nadogonowych i dwa pasy na grzbiecie są białe. Na skrzydłach znajdują się też dwie jaśniejsze plamy.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Orzeł czarny występuje w Afryce i na Bliskim Wschodzie. Zasiedla tereny górskie, skały i tereny pustynne.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 85 cm, a ciężar ciała 3,7-5,8 kg.

Pożywienie

Poluje na góralki, inne ssaki, także czasem na ptaki i gady.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada w niedostępnym terenie skalistym. Para zakłada 2-3 gniazda. Korzysta z nich na zmianę. Samica znosi zwykle 2 jaja. Silniejsze pisklę zwykle zabija słabsze.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2019-01-27, GAT-2276




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaOrzeł iberyjski
Aquila adalberti
ikonaOrlik grubodzioby
Aquila clanga
ikonaOrlik krzykliwy
Aquila pomarina
ikonaOrzeł cesarski
Aquila heliaca
ikonaOrzeł przedni
Aquila chrysaetos
ikonaOrzeł stepowy
Aquila nipalensis
Jastrzębiowate
Jastrzębiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kubek sowy
Montessori - Zwierzęta
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.