Orzeł czarny

Orzeł czarny (Aquila verreauxii)

© dkeats - Fotolia.com

Orzeł czarny (Aquila verreauxii) to gatunek ptaka szponiastego z rodziny jastrzębiowatych, zaliczany do orłów o czarnym upierzeniu. Pióra kupra i pokryw nadogonowych i dwa pasy na grzbiecie są białe. Na skrzydłach znajdują się też dwie jaśniejsze plamy.

Występowanie i środowisko

Orzeł czarny występuje w Afryce i na Bliskim Wschodzie. Zasiedla tereny górskie, skały i tereny pustynne.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 85 cm, a ciężar ciała 3,7-5,8 kg.

Pożywienie

Poluje na góralki, inne ssaki, także czasem na ptaki i gady.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada w niedostępnym terenie skalistym. Para zakłada 2-3 gniazda. Korzysta z nich na zmianę. Samica znosi zwykle 2 jaja. Silniejsze pisklę zwykle zabija słabsze.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ptaków


Czy ptaki się kąpią?
Zimą często dokarmiamy nasze ptaki. Czy jednak równie dobrze pamiętamy o nich latem? Wówczas również można im pomóc przetrwać trudne okresy suszy i wysokich temperatur.
Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?
To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?
Największe gniazda ptaków
Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.
Jak dokarmiać ptaki?
Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?
Najmniejsze ptaki na świecie
Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?
Największe ptaki na świecie
Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?

Powiązane quizy

Ptaki Polski — quiz

Liczba pytań: 30
Quiz szkolny
Średni wynik:
20.77 / 69.23%
2024-01-18



© medianauka.pl, 2019-01-27, GAT-2276




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.