Orzeł stepowy

Orzeł stepowy (Aquila nipalensis) to piękny ptak drapieżny o ciemnobrązowym upierzeniu, ostrym, żółtym, zakrzywionym ku dołowi dziobie. Samica jest większa i ciemniejsza od samca. Ze względu na działalność człowieka występuje w naturze coraz rzadziej.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Wschodnia część Europy, Azja, Afryka. Zamieszkuje stepy i sawanny. W Polsce nie występuje.

Tryb życia i zachowanie

Orzeł stepowy jest częściowo wędrowny. Żyje w parach. Każda z par zajmuje terytorium 7,5-53 km2. Poluje z powietrza wypatrując zdobyczy. Potrafi jednak także polować, poruszając się po ziemi.

Pożywienie

Ssaki średniej wielkości, ptaki, świeża padlina, ryby, płazy.

Rozmnażanie

Gniazda buduje w pobliżu wodopoju na ziemi. Samica składa 2 jaja. Wysiaduje je przez 39-44 dni. Rodzice karmią młode przez 77-84 dni. Liczba młodych odhodowanych zależy od dostępności pokarmu na zajmowanym terenie.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Wśród piskląt orła stepowego zdarza się kanibalizm. Czasem silniejsze pisklę zjada słabsze.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaOrzeł iberyjski
Aquila adalberti
ikonaOrzeł cesarski
Aquila heliaca
ikonaOrzeł czarny
Aquila verreauxii
ikonaOrzeł przedni
Aquila chrysaetos
Jastrzębiowate
Jastrzębiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2012-05-01, GAT-135






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki Kostka
Paw Puzzle
Kubek sowy
Kubek zwierzęta Bałtyku
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.