Logo Media Nauka

Orzeł cesarski (Aquila heliaca)
© Vladimir Wrangel - Fotolia.com

Orzeł cesarski

Orzeł cesarski (Aquila heliaca) to gatunek ptaka szponiastego z rodziny jastrzębiowatych. Samiec jest mniejszy od samicy. Na głowie widoczna brunatna plama, upierzenie rdzawopłowe na karku, na barkach widoczne białe plamy, wierzch jest brunatny, spód jaśniejszy. Palce są żółte, dziób ciemny.

Występowanie i środowisko PL

Gniazduje w południowo-wschodniej Europie. i w Azji. Sporadycznie orzeł cesarski pojawia się także w Polsce. Można go spotkać w lasach i na stepie.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 72-80 cm, rozpiętość skrzydeł nawet 2 metry, a ciężar ciała od 2,5 do 4 kg.

Pożywienie

Poluje głownie na ssaki, głównie susły, rzadziej chwyta ptaki i zjada padlinę.

Rozmnażanie

Gniazduje wysoko na drzewie. Samica w kwietniu składa 2-3 jaja, które wysiaduje aż 40 dni.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-13, GAT-2274


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaOrlik grubodzioby
Aquila clanga
ikonaOrlik krzykliwy
Aquila pomarina
ikonaOrzeł czarny
Aquila verreauxii
ikonaOrzeł przedni
Aquila chrysaetos
ikonaOrzeł stepowy
Aquila nipalensis
Jastrzębiowate
Jastrzębiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.