PL

Pazik dębowiec

Pazik dębowiec (Neozephyrus quercus) to gatunek motyla z rodziny modraszkowatych. Samiec ma brunatne skrzydła z fioletowym nalotem na pierwszej parze skrzydeł. Samica ma ciemnobrunatne skrzydła z fioletową plamą u nasady pierwszej pary skrzydeł. Od spodu skrzydła są szarawe, zdobi je falista przepaska, a z tyłu widać czarną plamkę w pomarańczowej otoczce. Na drugiej parze skrzydeł znajduje się ponadto niewielki wypustek.


Pazik dębowiec(Neozephyrus quercus)
© ChristopheB - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Motyl ten występuje w Europie i Azji. Obecny także w północnej części Afryki. W Polsce jest coraz rzadszy. Preferuje skraje lasów liściastych, śródpolne zadrzewienia, parki.

Tryb życia i zachowanie

Okres lotu motyli trwa od czerwca do sierpnia. Loty odbywają się w górnych partiach koron drzew, Samice latają nieco niżej. Zimują jaja.

Morfologia i anatomia

Rozpiętość skrzydeł wynosi 30-34 mm.

Pożywienie

Gąsienica zjada liściowe pąki oraz liście, naruszając je od spodu. Rośliną żywicielką jest dąb. Motyle zjadają spadź mszyc, czasem nektar kwiatowy.

Rozmnażanie

W Polsce występuje tylko jedno pokolenie w ciągu roku. Samica składa jaja u nasady pąków liści. Przepoczwarzenie następuje w ściółce, czasem w mrowisku.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2017-01-06, GAT-1191

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Pazik dębowiec
         

Okres lotu pazika dębowca.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.