Logo Media Nauka

Pelikan dzioborogi

Pelikan dzioborogi (Pelecanus erythrorhynchos) to ptak z rodziny pelikanów. Upierzenie jest białe poza lotkami pierwszorzędowymi, które są czarne. Wokół oczu widoczna nieopierzona skóra w kolorze żółtym Dziób jest różowawy z charakterystycznym rogiem przy końcu. Worek skórny ma żółtą barwę. Nogi są pomarańczowe.

Pelikan dzioborogi (Pelecanus erythrorhynchos)
© Ivan Kuzmin - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten jest szeroko rozpowszechniony w Ameryce Północnej od Kanady po Amerykę Środkową. Występuje na płytkich wodach jezior, stawów, rzecznych rozlewisk.

Tryb życia i zachowanie

Na zimę podejmuje wędrówkę na południe kontynentu.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 127-178 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 244-299 cm.

Pożywienie

Poluje na ryby, raki, płazy i inne wodne zwierzęta.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada na niewielkich wyspach. Samica na ziemi składa 2 jaja, które wraz z samcem wysiaduje przez miesiąc. Młode otrzymują pokarm z wola.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-24, GAT-2075


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPelikan australijski
Pelecanus conspicillatus
ikonaPelikan brunatny
Pelecanus occidentalis
ikonaPelikan indyjski
Pelecanus philippensis
ikonaPelikan kędzierzawy
Pelecanus crispus
ikonaPelikan mały
Pelecanus rufescens
ikonaPelikan różowy, pelikan baba
Pelecanus onocrotalus




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.