Pelikan dzioborogi

Pelikan dzioborogi (Pelecanus erythrorhynchos) to ptak z rodziny pelikanów. Upierzenie jest białe poza lotkami pierwszorzędowymi, które są czarne. Wokół oczu widoczna nieopierzona skóra w kolorze żółtym Dziób jest różowawy z charakterystycznym rogiem przy końcu. Worek skórny ma żółtą barwę. Nogi są pomarańczowe.


Pelikan dzioborogi(Pelecanus erythrorhynchos)
© Ivan Kuzmin - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten jest szeroko rozpowszechniony w Ameryce Północnej od Kanady po Amerykę Środkową. Występuje na płytkich wodach jezior, stawów, rzecznych rozlewisk.

Tryb życia i zachowanie

Na zimę podejmuje wędrówkę na południe kontynentu.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 127-178 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 244-299 cm.

Pożywienie

Poluje na ryby, raki, płazy i inne wodne zwierzęta.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada na niewielkich wyspach. Samica na ziemi składa 2 jaja, które wraz z samcem wysiaduje przez miesiąc. Młode otrzymują pokarm z wola.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-24, GAT-2075




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.