logo

Pelikan brunatny

Pelikan brunatny (Pelecanus occidentalis) to najmniejszy z rodziny pelikanów ptak ubarwiony na brązowo poza głową i spodem ciała, które są białe.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ameryka Północna i Południowa. Przybrzeżne wody oceanów.

Tryb życia i zachowanie

Poluje na ryby inaczej niż pozostałe pelikany. Nurkuje do wody z lotu.

Pożywienie

Żywi się rybami.

Rozmnażanie

Pelikan brunatny gniazduje kolonijnie na wyspach, zwykle na ziemi (rzadko na drzewach). Samica znosi 3 jaja, rzadko 2.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Jest to najmniejszy przedstawiciel rodziny pelikanów.



© medianauka.pl, 2013-06-17, GAT-606




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPelikan australijski
Pelecanus conspicillatus
ikonaPelikan dzioborogi
Pelecanus erythrorhynchos
ikonaPelikan indyjski
Pelecanus philippensis
ikonaPelikan kędzierzawy
Pelecanus crispus
ikonaPelikan mały
Pelecanus rufescens
ikonaPelikan różowy, pelikan baba
Pelecanus onocrotalus
Pelikany
Pelikany

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Mapa świata Puzzle
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kubek sowy
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.