Logo Media Nauka

Pelikan mały (Pelecanus rufescens)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Pelikan mały

Pelikan mały (Pelecanus rufescens) to ptak z rodziny pelikanów. Samice są nieco mniejsze od samców. Poza tym samiec wygląda tak samo jak samica. Ubarwienie białawe,z ciemnymi fragmentami skrzydeł. Bardzo długi dziób z workiem skórzastym , ułatwiającym połykanie ryb.

Występowanie i środowisko

Afryka. Zamieszkuje różne zbiorniki wodne.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w grupach. Poluje samotnie. siada i odpoczywa na drzewach. Migruje lokalnie w zależności od dostępu do pokarmu, związanego z wysychaniem zbiorników podczas pory suchej.

Pożywienie

Zjada ryby o średniej masie 100-300 g.

Rozmnażanie

Gniazduje w koloniach liczących od 20 do 500 osobników. Pelikan mały gniazdo buduje na drzewie. Samica składa zwykle 2 jaja i wysiaduje je do 30 dni. Samiec i samica karmią młode przez 84 dni, a przez dalsze 3 tygodnie opiekują się młodymi. Młode osiągają dojrzałość płciową w wieku 3-4 lat.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-05, GAT-506


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPelikan australijski
Pelecanus conspicillatus
ikonaPelikan brunatny
Pelecanus occidentalis
ikonaPelikan dzioborogi
Pelecanus erythrorhynchos
ikonaPelikan indyjski
Pelecanus philippensis
ikonaPelikan kędzierzawy
Pelecanus crispus
ikonaPelikan różowy, pelikan baba
Pelecanus onocrotalus
Pelikany
Pelikany

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.