Pelikan indyjski

Pelikan indyjski (Pelecanus philippensis) to ptak z rodziny pelikanów. Upierzenie jest szarobrązowe. Na głowie widoczny wyraźnie szary czub. Długi dziób jest szaroróżowy, w podobnym, bardziej cielistym kolorze jest worek skórny pod dziobem. Dziób na końcu żółtawy. Nogi są szare.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Pelikan ten występuje w południowej części Azji z kilkoma wyspami Indonezji. Preferuje większe zbiorniki wodne, duże rzeki, a także tereny bagniste.

Tryb życia i zachowanie

Niegdyś pelikan ten tworzył ogromne stada.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 127-152 cm.

Pożywienie

Poluje na ryby.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada na drzewach, zwykle w pobliżu wody i osiedli człowieka. Samica składa 3-4 jaja. Czas inkubacji wynosi 30-33 dni. Młode rozwijają się aż 3-5 miesięcy i przez ten czas pozostają zawsze blisko gniazda.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPelikan australijski
Pelecanus conspicillatus
ikonaPelikan brunatny
Pelecanus occidentalis
ikonaPelikan dzioborogi
Pelecanus erythrorhynchos
ikonaPelikan kędzierzawy
Pelecanus crispus
ikonaPelikan mały
Pelecanus rufescens
ikonaPelikan różowy, pelikan baba
Pelecanus onocrotalus
Pelikany
Pelikany

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2019-05-24, GAT-2077






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki Miasto
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Paw Puzzle
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kolorowe skarpetki Kostka
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.