Logo Media Nauka

Pelikan indyjski

Pelikan indyjski (Pelecanus philippensis) to ptak z rodziny pelikanów. Upierzenie jest szarobrązowe. Na głowie widoczny wyraźnie szary czub. Długi dziób jest szaroróżowy, w podobnym, bardziej cielistym kolorze jest worek skórny pod dziobem. Dziób na końcu żółtawy. Nogi są szare.

Pelikan indyjski (Pelecanus philippensis)
© assoonasrp - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Pelikan ten występuje w południowej części Azji z kilkoma wyspami Indonezji. Preferuje większe zbiorniki wodne, duże rzeki, a także tereny bagniste.

Tryb życia i zachowanie

Niegdyś pelikan ten tworzył ogromne stada.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 127-152 cm.

Pożywienie

Poluje na ryby.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada na drzewach, zwykle w pobliżu wody i osiedli człowieka. Samica składa 3-4 jaja. Czas inkubacji wynosi 30-33 dni. Młode rozwijają się aż 3-5 miesięcy i przez ten czas pozostają zawsze blisko gniazda.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-24, GAT-2077


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPelikan australijski
Pelecanus conspicillatus
ikonaPelikan brunatny
Pelecanus occidentalis
ikonaPelikan dzioborogi
Pelecanus erythrorhynchos
ikonaPelikan kędzierzawy
Pelecanus crispus
ikonaPelikan mały
Pelecanus rufescens
ikonaPelikan różowy, pelikan baba
Pelecanus onocrotalus




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.