Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Pelikan różowy, pelikan baba
(Pelecanus onocrotalus)

Pelikan różowy, pelikan baba (Pelecanus onocrotalus) to gatunek dużego ptaka z rodziny pelikanów o upierzeniu białym z różowym nalotem. Młode są całe brązowe. Liczebność tego gatunku ciągle maleje. Cechą charakterystyczną jest wielka, skórzana kieszeń ułatwiająca połykanie ryb, znajdująca się pod żuchwą oraz długi, spłaszczony i niemal prosty dziób. Ma krótkie i grube nogi, palce połączone błoną pławną. Ma potężne skrzydła. Lotki są czarne, pokrywy skrzydłowe białe.

Pelikan różowy, pelikan baba (Pelecanus onocrotalus)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Pelikan różowy, pelikan baba (Pelecanus onocrotalus)
Nazwy obce
angielska: Great White Pelican, White Pelican
niemiecka: Rosapelikan
czeska: Pelikán bílý
francuska: Pélican blanc
hiszpańska: Pelícano común
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Pelikan różowy, pelikan baba - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 140 cm do 165 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 245 cm do 295 cm.
Ciężar: do 10 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Pełnopłetwe (Pelecaniformes)
Rodzina: Pelikany (Pelecanidae)

Występowanie i środowisko

Podmokłe i rozległe tereny wielkich jezior z wysepkami z pasami trzcin, delty wielkich rzek, zalewy morskie. Południowa i południowo-wschodnia Afryka, Bliski i Środkowy Wschód, Morze Kaspijskie i Aralskie, jezioro Bałchasz i w górnym dorzeczu Irtyszu. Występuje też w delcie Dunaju.

Tryb życia i zachowanie

Pokarm zdobywa pływając. Wędrują regularnie na obszarze występowania. Świetnie lata lotem czynnym i szybowcowym, dobrze pływają i nurkują. Lot jest prostoliniowy. Uderzenia skrzydłami są dość głębokie, powolne, występuje faza szybowania.

Pożywienie

Prawie wyłącznie ryby. Rzadko skorupiaki.

Rozmnażanie

Gnieździ się w stadach. Gniazdo to płaska platforma udeptanych trzcin na ziemi lub na drzewach. Samica składa 1-2 jaja, które wysiaduje ojciec i samica do 30 dni. Potomstwem opiekuje się samiec i samica.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Kilkadziesiąt razy pelikan różowy był obserwowany w Polsce.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-03-05, GAT-112








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.