Logo Serwisu Media Nauka

Pelikan kędzierzawy
(Pelecanus crispus)

Pelikan kędzierzawy (Pelecanus crispus) to gatunek dużego ptaka z rodziny pelikanów o upierzeniu białym. Liczebność tego gatunku ciągle maleje. Cechą charakterystyczną jest wielka, skórzana kieszeń ułatwiająca połykanie ryb, znajdująca się pod żuchwą oraz długi, spłaszczony i niemal prosty dziób. Ma krótkie i grube nogi, palce połączone błoną pławną. Ma potężne skrzydła. Brak dymorfizmu płciowego. W worku pod dziobem może się zmieścić do 14 litrów wody z rybami.

Pelikan kędzierzawy (Pelecanus crispus)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Pelikan kędzierzawy (Pelecanus crispus)
Nazwy obce
angielska: Dalmatian Pelican
niemiecka: Krauskopfpelikan
czeska: Pelikán kadeřavý
francuska: Pélican frisé
hiszpańska: Pelícano Ceñudo, Pelícano Rizado
Pierwsze opisanie gatunku
Bruch, 1832
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Pelikan kędzierzawy - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 160 cm do 180 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 270 cm do 320 cm.
Ciężar: od 10 kg do 13 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Pełnopłetwe (Pelecaniformes)
Rodzina: Pelikany (Pelecanidae)

Występowanie i środowisko

Podmokłe i rozległe tereny wielkich jezior z wyspami, delty wielkich rzek, zalewy morskie. Środkowa i południowo-zachodnia Azja i Bałkany. Występuje też w delcie Wołgi i Dunaju. W dawnych czasach gniazdował w zachodniej Europie i na Węgrzech. Dziś w Europie żyje około 250 par lęgowych.

Tryb życia i zachowanie

Pokarm zdobywa pływając. Wędrują regularnie na obszarze występowania. Świetnie lata lotem czynnym i szybowcowym, dobrze pływają i nurkują. Zimuje w południowej Azji. Pelikan kędzierzawy jest ptakiem towarzyskim.

Pożywienie

Prawie wyłącznie ryby. Rzadko skorupiaki.

Rozmnażanie

Gnieździ się w stadach. Gniazdo to płaska platforma udeptanych trzcin zwykle na ziemi. Samica składa 1-2 jaja, które wysiaduje ojciec i samica 30-34 dni. Potomstwem opiekuje się samiec i samica.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-03-06, GAT-113








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.