Logo Serwisu Media Nauka

Pelikany (Pelecanidae)

Pelikany (Pelecanidae) to rodzina ptaków z rzędu pełnopłetwych . Rodzina ta liczy dziś 1 rodzaj i 7 gatunków. W Polsce można zaobserwować rzadko jeden gatunek z tej rodziny ptaków.

Wygląd

To jedne z największych ptaków żyjących dziś na świecie. Mają bardzo długi, mocny dziób, spłaszczony grzbietowo-brzusznie, na końcu haczyk, pod żuchwą duża kieszeń, która ułatwia ptakom połykanie dużych ryb. Torba może pomieścić aż 13 litrów wody. Nogi są krótkie, między palcami występuje błona pławna. Upierzenie jest szare, brązowe, różowe lub białe z ciemnymi obszarami. Na głowie i dziobie pojawiają się barwy jaskrawe.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Pelikan brunatnyPelikan brunatny (Pelecanus occidentalis)

Pelikan brunatny to najmniejszy przedstawiciel rodziny pelikanów.


Pelikan kędzierzawyPelikan kędzierzawy (Pelecanus crispus)

Pelikan kędzierzawy to duży ptak z rodziny pelikanów o upierzeniu białym. Cechą charakterystyczną jest wielka, skórzana kieszeń, znajdująca się pod żuchwą.


Pelikan małyPelikan mały (Pelecanus rufescens)

Pelikan mały to ptak z rodziny pelikanów, pochodzący z Afryki.


Pelikan różowy, pelikan babaPelikan różowy, pelikan baba (Pelecanus onocrotalus) ikona-polska

Pelikan różowy (baba) to ptak z rodziny pelikanów o upierzeniu białym z różowym nalotem. Czasem można go spotkać w naszym kraju.


Nazwa rodziny
Pelikany (Pelecanidae)
Występowanie
Europa Wschodnia, Afryka, Azja, Australia, Ameryka Północna i Południowa.
Liczba gatunków na świecie
7
Liczba gatunków w Polsce
1
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Pełnopłetwe (Pelecaniformes)
Rodzina: Pelikany (Pelecanidae)
Długość ciała
Długość: 1,3-1,7 m.
Masa ciała: 2-15 kg.
Rozpiętość skrzydeł: od 2 do 2,8 m.
Głos
Syczenie i chrząkanie.
Najmniejszy gatunek
Pelikan brunatny (Pelecanus occidentalis)
Największy gatunek
Pelikan różowy, pelikan baba (Pelecanus onocrotalus)

Inne gatunki

  • Pelikan australijski (Pelecanus conspicillatus)
  • Pelikan dzioborogi (Pelecanus erythrorhynchos)
  • Pelikan indyjski (Pelecanus philippensis)

Występowanie i środowisko

Pelikany są obecne we wschodniej części Europy, na dużych obszarach Afryki, w Indiach, Sri Lance, południowo-wschodniej Azji, w Australii i obu Amerykach. Żyją nad wodami śródlądowymi (pelikany Starego Świata), Ameryce są to gatunki morskie (żyją na wybrzeżach). Rzadko pelikany pojawiają się w Polsce. Pelikany odbywają dzienne wędrówki na żerowiska na odległość nawet 150 km.

Tryb życia i zachowanie

Sprawnie latają lotem szybowcowym i czynnym, świetnie pływają i nurkują.

Morfologia i anatomia

Brak danych.

Rozmnażanie

Gnieżdżą się w koloniach. Gatunki gniazdujące na drzewach budują bardzo duże gniazda z patyków. Gniazdo znajduje się na wysokości około 30 m. Gatunki gniazdujące na ziemi składają jaja do płytkiego dołka, czasem wyściełanego patykami, liśćmi lub trzciną. Samica składa od 1 o 4 białych jaj. Okres inkubacji trwa około 30 dni.

Pożywienie

Podstawą ich pokarmu są ryby, zjadają także skorupiaki, płazy, pisklęta innych ptaków i drobne ssaki. Często łowią zespołowo. Pelikany łowią ryby w torby pod dziobem, pelikan brunatny poluje na zdobycz z powietrza.

Ochrona i zagrożenia

Pelikan indyjski jest zaliczany do gatunków narażonych na wyginięcie.

Ciekawostki

Jedna z indyjskich legend głosi, że pelikan skarcił swoje pisklęta tak bardzo, że je zabił. Wskrzesił je jednak za pomocą krwi, którą utoczył z własnej piersi. Wierzenia, że pelikany karmią młode własną krwią pojawiają się w wielu kulturach. Zapewne dlatego, że pelikany często opierają dziób na piersi, a w okresie lęgowym u pelikana kędzierzawego torba pod dziobem jest koloru krwi.

W chrześcijaństwie pelikan jest symbolem pobożności.

Pelikany są najcięższymi morskimi ptakami latającymi.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2014-01-06, RODZ-58



Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.