Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Rosomak
(Gulo gulo)

Rosomak (Gulo gulo) to ssak z rodziny łasicowatych. Ciało pokryte gęstym, długim futrem (na głowie jest krótsze). Kolor futra jest brązowoczarne z jasnymi plamami na bokach tułowia i w okolicy głowy. Samce są cięższe od samic. Łapy są szerokie, co umożliwia mu poruszanie się bez problemu po śniegu.

Rosomak (Gulo gulo)
© Corel Co.

Nazwa gatunku
Rosomak (Gulo gulo)
Nazwy obce
angielska: Wolverine
niemiecka: Vielfraß
czeska: Rosomák sibiřský
francuska: Glouton
hiszpańska: Glotón
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Rosomak - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 65 cm do 87 cm
Wysokość w kłębie: 50 cm
Długość ogona: 26 cm
Ciężar: od 14 kg do 27.5 kg
Maksymalna długość życia
16 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Łasicowate (Mustelidae)

Występowanie i środowisko

Północna Europa i Azja oraz Ameryka Północna. Tereny leśne, najczęściej górskie, tundra i tajga.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny w dzień i w nocy, jednak co 4 godziny odpoczywa. Nie zapada w sen zimowy. Żyje samotnie na bardzo rozległym terytorium, na które dopuszcza 2-3 samice. Bardzo dobrze się wspina po drzewach, ale robi to rzadko. Dobrze pływa, nie nurkuje. Rzadko biega. Przejawia zachowania terytorialne. Teren znaczy moczem. Jest wędrownikiem. Pokonuje duże odległości - nawet kilkaset kilometrów.

Pożywienie

Wszystkożerny, jednak głównie zjada padlinę. Zimą poluje na ssaki, nawet łosie. Wiosną zjada jaja ptaków, które gnieżdżą się na ziemi, obgryzają młode gałązki, zjadają larwy os, jagody. Gromadzi jedzenie w spiżarniach, do których znosi mięso z odległości kilku kilometrów.

Rozmnażanie

Okres godowy przypada na jesień i zimę. Samica wchodzi na teren samca, a po zapłodnieniu wraca na swoje terytorium. Samica rodzi od początku lutego lub w marcu 2-3 młode. Są ślepe. Po dwóch latach samica wypędza młode.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Mimo małych rozmiarów potrafi zabić łosia. Schodzą mu z drogi także takie zwierzęta jak niedźwiedź i wilk, prawdopodobnie ze względu na przykry zapach, jaki wydziela.

Eskimosi obszywają kaptury futrem rosomaka, gdyż nie osiada na nim szron na skutek wydychanej pary wodnej z ust.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-29, GAT-215








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.