Rosomak tundrowy

Rosomak (Gulo gulo) to ssak z rodziny łasicowatych. Ciało pokryte gęstym, długim futrem (na głowie jest krótsze). Kolor futra jest brązowoczarne z jasnymi plamami na bokach tułowia i w okolicy głowy. Samce są cięższe od samic. Łapy są szerokie, co umożliwia mu poruszanie się bez problemu po śniegu.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Rosomak tundrowy (Gulo gulo)

© Corel Co.


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Północna Europa i Azja oraz Ameryka Północna. Tereny leśne, najczęściej górskie, tundra i tajga.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny w dzień i w nocy, jednak co 4 godziny odpoczywa. Nie zapada w sen zimowy. Żyje samotnie na bardzo rozległym terytorium, na które dopuszcza 2-3 samice. Bardzo dobrze się wspina po drzewach, ale robi to rzadko. Dobrze pływa, nie nurkuje. Rzadko biega. Przejawia zachowania terytorialne. Teren znaczy moczem. Jest wędrownikiem. Pokonuje duże odległości - nawet kilkaset kilometrów.

Pożywienie

Wszystkożerny, jednak głównie zjada padlinę. Zimą poluje na ssaki, nawet łosie. Wiosną zjada jaja ptaków, które gnieżdżą się na ziemi, obgryzają młode gałązki, zjadają larwy os, jagody. Gromadzi jedzenie w spiżarniach, do których znosi mięso z odległości kilku kilometrów.

Rozmnażanie

Okres godowy przypada na jesień i zimę. Samica wchodzi na teren samca, a po zapłodnieniu wraca na swoje terytorium. Samica rodzi od początku lutego lub w marcu 2-3 młode. Są ślepe. Po dwóch latach samica wypędza młode.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Mimo małych rozmiarów potrafi zabić łosia. Schodzą mu z drogi także takie zwierzęta jak niedźwiedź i wilk, prawdopodobnie ze względu na przykry zapach, jaki wydziela.

Eskimosi obszywają kaptury futrem rosomaka, gdyż nie osiada na nim szron na skutek wydychanej pary wodnej z ust.


Pokrewne gatunki ssaków


Najbardziej cuchnące ssaki świata
Człowiek nie ma dobrego węchu. Są jednak zwierzęta, które człowiek wyczuje po zapachu z odległości nawet kilkuset metrów.
Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

© medianauka.pl, 2012-12-29, GAT-215




©® Media Nauka 2008-2023 r.